Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Освітянські зустрічі у Нікополі

Джерело: Освіта України

Освітянські зустрічі у Нікополі
2 Жов 2019 10:10 | Новини Нікополя

Виявляється, Нікополь, що на Дніпропетровщині, не лише центр колись Великої Скіфії, місто козацької слави і сучасної металургії, а й осередок захоплених професією освітян, які у постійному прагненні  самовдосконалення, шукають нових знань та цікавих зустрічей. Так, 27 вересня 2019 року до нікопольських педагогів завітала головна редакторка РА «Освіта України» Валентина БОЙКО. День був насичений подіями, спілкуванням з учителями географії, зарубіжної літератури, директорами шкіл та дошкільних закладів освіти.

Усі події цього візиту були ретельно продумані й чітко сплановані вчителем географії Нікопольської СЗОШ № 4 Володимиром Гаращенком за підтримки заступника міського голови Ольги Коник, відділу освіти і науки Нікопольської міської ради (керівник – Олена Селютіна) та методоб’єднань учителів. Нічого дивного в тому, що географ виступив з такою ініціативою немає, адже Валентина Бойко – авторка найбільш рейтингових в Україні підручників географії та низки популярних навчальних посібників.

Володимир Григорович – учитель вищої категорії, учитель-методист – не вперше ініціює такі зустрічі й дуже пишається тим, що на його запрошення відгукуються науковці, картографи, видавці фахової літератури з усієї України, і його колеги-нікопольчани мають можливість поспілкуватися з авторами шкільних підручників, укладачами карт і атласів, виробниками інших навчальних посібників, редакторами фахових газет і журналів.

Нікопольський «освітянський марафон» розпочався з ознайомлення зі школою № 4. Предметом гордості у школі, схоже, не тільки директора Віктора Скрипника, а й будь-якого працівника, є і сучасно оформлені рекреації, і кабінети робототехніки, вивчення польської мови та початкових класів, і навіть шкільна їдальня. Я вже не кажу про святая святих Володимира Григоровича – кабінет географії, в якому все облаштовано власноруч: від стендів, в яких інформація постійно оновлюється, до кришок парт і підсобки з упорядкованим учительським скарбом, що збирався не один десяток років.

– Стільки років працюю в освіті, – розповідає Валентина Бойко, – але не перестаю дивуватися нашим українським педагогам, які і «серце віддають дітям», і школи-кабінети самотужки облаштовують, і на додачу ще прагнуть розвиватися, шукають нового для себе і своїх колег.

Семінар, в якому взяли участь учителі географії, було присвячено сучасним засобам візуалізації навчального матеріалу на уроках. Учителям зарубіжної літератури головна редакторка видавництва презентувала тему «Всесвітня література в сучасній школі»: візія ефективного науково-методичного медіасервісу для вчителя-словесника».

На зустрічі з директорами шкіл та дитячих садків йшлося про змістові особливості медіаресурсу «Інформаційний збірник для директора школи та завідувача дитячого садка». Для всіх категорій педагогічних працівників актуальним було питання вебінарів як дистанційного формату саморозвитку вчителя, що їх проводять на платформі інформаційно-видавничої агенції «Освіта України».

Культурною програмою було передбачено відвідування гостею місцевого краєзнавчого музею, який вважається одним із семи чудес Нікопольщини. Створений ще сто років тому на основі конфіскованої у місцевого поміщика художньої колекції, нині він у своїх фондах налічує близько 42,5 тис. експонатів. У музеї зберігаються цінні археологічні пам’ятки, кераміка, українські рушники, предмети побуту, рідкісні стародруки, а особливо цінними експонатами є зброя й інші речі запорозьких козаків та культове начиння Запорозької Січової Свято-Покровської церкви.

Центральне місце в музею займає двостороння ікона-ставротека Війська Низового Запорозького – унікальна реліквія українського народу й України, виготовлена у 1747 році, що містить  частку животворного хреста, безцінний витвір класичного українського бароко. Директор музею Олександр Кушнірук колоритно доповнював розповідь екскурсовода Світлани Іванівни, підкреслюючи особливу цінність окремих експонатів.

Ось так, приїхавши до Нікополя, Ви опиняєтеся у центрі Великої Скіфії, посеред краю п’яти козацьких січей, у сучасному металургійному центрі, розвиток якого забезпечують освітяни, плекаючи майбутні покоління нікопольчан.

Оставить комментарий

avatar
250