Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Триває впровадження сіпінг-методу контролю герметичності оболонок ТВЕЛів

Джерело: Запорізька АЕС

Триває впровадження сіпінг-методу контролю герметичності оболонок ТВЕЛів
19 Вер 2019 09:24 | Новини Нікополя

Безпека експлуатації ядерної установки – головний пріоритет в роботі кожної атомної електростанції світу. І цей пріоритет завжди переважає будь-які інші, в тому числі економічні інтереси підприємства.

Запорізька АЕС не є виключенням з цього правила. Зокрема, велика увага приділяється контролю герметичності оболонок тепловиділяючих елементів (ТВЕЛів). Його проводять фахівці лабораторії спектрометрії та контролю герметичності оболонок ТВЕЛів відділу ядерної безпеки.

Лабораторія складається з двох груп. Група спектрометрії займається контролем герметичності в процесі експлуатації реакторної установки, а група контролю герметичності оболонок обстежує стан палива під час планово-попереджувального ремонту.

«На першому та другому енергоблоках Запорізької АЕС впроваджена система сіпінг-методу контролю герметичності оболонок. Метод вже пройшов дослідну експлуатацію і тепер повноцінно використовується в роботі. Йдеться про спеціальний комплекс обладнання, що змонтований на перевантажувальній машині, і дозволяє оперативно контролювати герметичність в процесі перевантаження палива», – розповів начальник лабораторії Віктор Лапченко.

Вперше сіпінг-метод було використано на Запорізькій АЕС кілька років тому. За цей час система довела свою ефективність і зручність.

Тож аналогічне обладнання у 2020 році буде змонтоване на третьому, четвертому та п’ятому енергоблоках. На шостому – у 2021 році.

Оставить комментарий

avatar
250