Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Блок №5 ЗАЕС готується до продовження терміну експлуатації

Джерело: Запорізька АЕС

Блок №5 ЗАЕС готується до продовження терміну експлуатації
30 Сер 2019 09:11 | Новини Нікополя

На Запорізькій АЕС всі заходи, пов’язані з модернізацією обладнання, спрямовані перш за все на підвищення безпеки енергоблоків і електростанції в цілому. Основний перелік заходів з модернізації обладнання енергоблоків та загальностанційних об’єктів визначено Комплексною (зведеною) програмою підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій, погодженою Кабінетом Міністрів України.

Перелік таких заходів визначається програмою підготовки енергоблоків до довгострокової експлуатації.

«На блоці № 5 обсяг робіт, визначених Комплексною (зведеною) програмою підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КзПБ), складається з 97 пунктів. На сьогодні 39 з них виконані. В установленому порядку вони узгоджені або з Держатомрегулювання, або, якщо це стосується протипожежних заходів – з державною службою з надзвичайних ситуацій.

До кінця цього року належить реалізувати ще чималий об’єм завдань. Щоб істотно скоротити обсяг заходів, передбачених для майбутнього року, деякі з них станція планує виконати у повному обсязі або частково вже в році поточному.

Проте основний обсяг заходів з КзПБ на енергоблоці № 5 припадає на 2020 рік. Терміни їх виконання визначені «Планом-графіком реалізації заходів КзПБ», узгодженим Держатомрегулювання, і пов’язані, в основному, зі строками поставки необхідного обладнання», – розповів головний спеціаліст – начальник відділу з управління ресурсом та модернізації обладнання енергоблоків служби управління надійністю, ресурсом і модернізації Сергій Іванович Руденко.

В рамках КзПБ виконуються заходи щодо підвищення безпеки енергоблоків АЕС, які розроблені за результатами аналізу подій, які відбулися на АЕС «Фукусіма» (Японія). Вже виконані наступні:

– «Розробка і впровадження заходів щодо зниження концентрації водню в гермооболонці для запроектних аварій»;

– «Удосконалення інструкцій з ліквідації аварій, що виникають при зниженій потужності і у плановому ремонті»;

– «Виконання аналізу важких аварій. Розробка керівництва з їх управління».

З числа постфукусімських заходів в 2019 році планується забезпечення підживлення й охолодження басейну витримки, підживлення парогенераторів та працездатності споживачів системи технічної води групи «А» при зневодненні бризкальних басейнів в умовах тривалого повного знеструмлення АЕС.

Також до кінця ремонтної кампанії 2019 року на енергоблоці №5 планують завершити реалізацію низки інших постфукусімських заходів. Частину цих заходів планується виконати у 2020 році до продовження терміну експлуатації енергоблока. У числі цих завдань планується розробка матеріалів і виконання кваліфікації елементів енергоблоків, спрямованих на підтвердження того, що обладнання буде виконувати покладені на нього функції як при нормальній експлуатації, так і при аварійних ситуаціях.

Повне завершення запланованих робіт очікується наприкінці 2020 року.

Оставить комментарий

avatar
250