Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Чи законне відключення боржників за воду?

Чи законне відключення боржників за воду?
19 Сер 2019 10:30 | Новини Нікополя

Оплата комунальних послуг водопостачання та водовідведення – це прямий обов’язок громадян, які користуються цими послугами. Однак, незважаючи на закон, неплатників не стає менше. Вони знайдуться в будь-який багатоповерхівці або будинках приватного сектору.
Боржників на сьогоднішній день дуже велика кількість, загальна сума заборгованості станом на 1 серпня складає більше 14 млн.грн., – розповідає начальник служби збуту та абонентського обліку КП «Нікопольводоканал» НМР Андрій Журба. – Нажаль, заборгованість не зменшується навіть при всіх вжитих заходах.
Щоб змусити боржників оплатити послуги, робітники Нікопольводоканалу почали відключати їх від водопостачання. Попередження розклеюють на дошках оголошень багатоквартирних будинків. Але під відключення потрапляє не тільки боржник, а й його сусіди, які регулярно сплачують за отриману послугу.
Відключення стояка – це тимчасовий захід, тобто для того, щоб відключити конкретного боржника в багатоквартирному будинку, необхідно виконати відключення водопровідного стояка, – роз’яснює Андрій Журба. – Тільки після відключення ми зможемо виконати всі необхідні процедури. Ця робота відбувається у внутрішньобудинкових мережах будинку, тому узгоджується з керівником ОСББ. Самовільно ми такі роботи не проводимо. Як тільки виконано відключення конкретного споживача, інші мешканці, хто справно платить за отриману послугу, включаються до загальної схеми і у них з’являється вода.
Відключення від водопостачання є дієвим способом боротьби з боржниками. Та наскільки законними являються ці дії з боку комунальників?
Відключення боржників дозволено законом України «Про житлово-комунальні послуги», – говорить Андрій Журба. – Відповідна стаття 26 вступила в силу з 1 травня 2019 року. Згідно цієї статті постачальник послуги, в даному випадку водоканал, має право завчасно попередивши, виконати відключення боржника. Кожному боржнику щомісяця відправляються квитанції, тобто люди попереджені про свою заборгованість. Перед відключенням ми вивішуємо об’яву на дошці оголошень будинків, де вказані боржники зі значною заборгованістю. При необхідності виконуємо відключення.
Оскільки в боржники потрапляють, в основному, соціально не захищені громадяни, то для них існує можливість укласти договір про взаємну угоду сторін щодо погашення боргу.
Якщо абонент з якихось причин опинився в боржниках і його відключили від водопостачання, то крім оплати боргу, він буде змушений додатково оплатити рахунки як за відключення, так і підключення водопостачання. Отже краще не зволікати і оплачувати за отримання комунальної послуги своєчасно.

Оставить комментарий

avatar
250