Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Головне завдання ЗАЕС: дотримуватися погодинного графіку подачі заявленої потужності

Головне завдання ЗАЕС: дотримуватися погодинного графіку подачі заявленої потужності
15 Лип 2019 16:00 | Новини Нікополя

З 1 липня 2019 року в Україні почав працювати новий ринок електричної енергії. Нова модель ринку електричної енергії – це нові можливості і нові вимоги.   

Чимала відповідальність у процесі успішного продажу  електроенергії – саме на атомних станціях.

«1 липня у компанії «Енергоатом» з’явилися такі можливості як продаж на організованих сегментах ринку електроенергії. Це ринок «на добу вперед»,   внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок», – пояснює заступник начальника виробничо-технічної служби ЗАЕС Дмитро Чальцев. «На балансуючому ринку ми поки що не працюємо, а на даний момент відпрацьовуємо з ДП «Енергоатом-Трейдинг» продаж на ринку «на добу вперед». Важлива складова тут – формування графіку фізичного відпуску електроенергії і його дотримання. Є суттєві відмінності продажу на ринку «на добу вперед» від попередньої моделі. Головна – погодинний графік, коли кожну годину повинен продаватися певний обсяг. Й цей обсяг визначається на добу. Простіше сказати: сьогодні відбувається продаж електроенергії, яку буде вироблено завтра. Тож дуже важливо якісно спрогнозувати на наступну добу, яку потужність нестиме станція. Таким чином, головне завдання ЗАЕС – дотримуватися погодинного графіку подачі заявленої потужності».

Перші кроки показали, що це можливо. Служба головного диспетчера ЗАЕС працює над розрахунками постійно, відпрацьовуються методики більш точного прогнозу, аналізуються попередні дні – фахівці служби намагаються разом з фахівцями служби генерального диспетчера врахувати, наскільки можливо, усі складові. Адже для того щоб забезпечити чіткий графік несення вироблення, треба розуміти, що на це впливають дуже багато факторів, серед яких погодні умови, температура зовнішнього повітря, вітер тощо.

Оставить комментарий

avatar
250