Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Програма “Психологічне здоров’я” від 14 травня 2024 року.

Програма “Психологічне здоров’я”  від 14 травня 2024 року.

 

Доброго дня ! З вами програма в ефірі радіо Ностальжі 102,4 ФМ «Психологічне здоров’я»,  програма аби полегшити та заспокоїти вас , ваше життя.  Ми сьогодні хочемо поговорити про депресію . До нас завітала у  студію психологіня Анна Конопацька, вона допоможе нам розібратися про  Перші ознаки та методи боротьби з депресією.

Анна , доброго дня ми дуже раді, що ви завітали до нас у студію!

  • Доброго дня!
  • Анна , Що відчуває людина в депресії?

Депресія – це захворювання, що характеризується постійним пригніченим станом та втратою цікавості до будь-якої діяльності, що зазвичай приносить задоволення, а також нездатністю виконувати повсякденні справи протягом як мінімум двох тижнів.

–      Чому з’являється депресія?

Точну причину депресії встановити важко. Однак існують фактори, що відіграють роль у виникненні депресії, серед яких:

Життєві травматичні події: великі зміни у житті, травматичні події, з якими людина не здатна впоратись сама можуть викликати епізод депресії.

Гормони:гормональні зміни або дисбаланс гормонів в організмі провокують стрес і збільшують ризики розвитку депресії. Поширеним видом депресивного стану у жінок через гормональні зміни – є післяпологова депресія.

Генетична спадковість:якщо хтось з близьких родичів мав депресивний стан, то збільшується ймовірність виникнення депресії.

Риси особистості:самокритика, що межує з саморуйнуванням, низька самооцінка, песимізм підвищують ризик депресії.

Біологічні та хімічні процеси у мозку: лікарські препарати, наркотичні речовини, постійні стреси спричиняють дисбаланси в мозку та можуть сприяти розвитку депресії.

Наявність захворювань: інколи людина не здатна прийняти факт наявності серйозної хвороби, картає себе за несвоєчасне звернення до лікарів. Це може спричинити погіршення психічного стану здоров’я. Також прийом певних ліків збільшує ризик депресії.

  • Анна , Що робити щоб вийти з депресії?

Найкращий спосіб позбутися негативних емоцій та відчуттів, зняти емоційне напруження та просто відпочити. Вимкніть телефон, наберіть гарячу ванну, увімкніть улюблену музику чи медитацію та просто насолоджуйтеся процесом. Робіть це принаймні раз на тиждень.

  • Анна , Скільки часу може бути депресія?

Депресія може тривати кілька тижнів, місяців чи років. Для багатьох людей це хронічне захворювання, яке минає, а потім рецидивує.

Анна ми вам дуже дякуємо що ви до нас завітали, що ми поговорили на цю тему.

Це була Анна Конопацька , в нашому ефірі ми говорили про перші ознаки та методи боротьби з депресією . До зустрічі у наступних ефірах.

«Цей матеріал підготовлено за ініціативи Національної спілки журналістів України в межах Проєкту Ukrainian Media Fund з підтримки незалежних місцевих медіа в Україні за сприяння The German Marshall Fund of the United States».

 

 

 

Поділитись матеріалом