Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Японський проект в Україні.

Японський проект в Україні.
27 Чер 2019 08:56

Сьогодні ми продовжуємо нашу рубрику публікацій : «Японський проект в Україні».

Третя частина під назвою : «Повинен знати кожен».

Результати роботи ентузіастів Японського проекту під керівництвом вченого і громадського діяча Джунічі Ковака навіч – оздоровлено до чотирьох тисяч селян, які проживають на забруднених радіонуклідами територіях, взято під контроль хворих дітей, реалізується програма по зменшенню забруднення присадибних ділянок за рахунок внесення мінеральних добрив…

Все це стало можливим завдяки тематично направленій агітаційній роботі серед населення.

Враховуючи те, що ми проживаємо у зоні спостереження Запорізької АЕС (30-км зона), кожному варто знати, яких заходів треба вживати, щоб зменшити загрози для життя.

Щоб зменшити вміст радіонуклідів у продуктах харчування власного виробництва (власникам городів і дач), необхідно вносити у підвищених кількостях мінеральні добрива та вапнувати ґрунти. Завдяки цьому в декілька разів зменшується вміст радіонуклідів цезію і стронцію в овочах, картоплі, зернових.

Для зменшення радіаційної забрудненості молока та м’яса корів дуже важливим профілактичним заходом є випасання худоби на окультурених пасовищах (переораних та удобрених ділянках). Це стосується і сінокосів.

Застосовуючи прості кулінарні прийоми, можна добитися зменшення радіонуклідів у продуктах харчування.

М’ясо бажано нарізати на невеликі шматки та вимочити у соляному розчині, при цьому декілька разів змінювати розсіл. Щоб зберегти поживні речовини, при вимочуванні м’яса у соляний розчин необхідно додати трішки оцтової есенції або лимонної кислоти.

М’ясо рекомендується відварювати. При цьому способові кулінарної обробки м’яса приблизно 80% радіонуклідів, а також важкі метали та нітрати переходять до відвару. Безперечно, використовувати відвар недоцільно.

Готуючи перші страви на м’ясному або кістковому бульйоні, перший відвар краще злити.

При смаженні м’яса вміст радіонуклідів не зменшується. Тому спочатку краще м’ясо відварити, а вже потім смажити.

Тривале засолювання мяса рекомендується з багаторазовою заміною розсолу.

Запам’ятайте:

  • у свинині радіонуклідів утримується значно менше ніж у баранині, яловичині та м’ясі птахів. Сало майже не містить радіонуклідів;
  • накопичення цезію в окремих органах і тканинах тварин зменшується в такому порядку: нирки, печінка, селезінка, серце, мозок; жир.

Картоплю та коренеплоди обов’язково мити двічі: перед очищенням від шкірки й після.

З капусти необхідно знімати 2–3 верхніх листки.

Бадилля з коренеплодів відривають якомога коротше, а готуючи до вживання, зрізують верхню частину коренеплодів приблизно на 1 см.

Овочі бажано відварювати: під час варки очищених овочів вміст цезію у них зменшується на 60–80%. Відвар не використовувати.

Квашення, маринування, соління призводять до зниження вмісту радіоактивних речовин у продуктах на 15–20%. Розсоли, маринади використовувати в їжу не рекомендується.

Переробляти молоко на жирні молочні продукти.

Радіонукліди цезію та стронцію не накопичуються у жировій частині молока. При сепаруванні молока 85–90% стронцію, йоду та цезію залишається в обраті та 8–15% – у вершках. У домашніх умовах із забрудненого молока можна приготувати вершки, сметану, масло, придатні для харчування.

Пряжене масло не містить радіонуклідів.

При переробці молока на сир вміст цезію у готовому продукті зменшується у 8–10 разів, вміст стронцію – на 20%. При готуванні сиру стронцій концентрується у сироватці та видаляється під час пресування продукту. Молочну сироватку цілком вилучити зі споживання.

Дуже забрудненими в районі є гриби, лісові ягоди і лікарські трави, що ростуть в лісах, на лугах і болотах.

Гриби і дикорослі ягоди обумовлюють 35–50 % сумарної дози опромінення населення району, насамперед сільського. Вміст радіонуклідів у них в десятки і навіть в сотні разів перевищує допустимі рівні.

Більша кількість радіонуклідів цезію накопичується у польських грибах, піддубниках, підберезниках, сироїжках, моховиках рижиках, маслюках, менша – у білих грибах, опеньках, лисичках, красноголовцях (підосиновиках), печерицях (більш відомих як шампіньйони), грибах-зонтиках, вешенках.

Якщо перед варінням гриби замочити у підсоленій воді на 2–3 години, декілька разів змінюючи її, то вміст радіоцезію знизиться ще в декілька разів.

За інтенсивністю накопичення цезію у порядку збільшення дикорослі ягоди можна розташувати так: калина, горобина, суниця, ожина, малина, брусниця, журавлина, чорниця.

За однакових умов чорниця накопичує цезію в 2–3 рази більше ніж малина й суниця. Готування джемів і варення з лісових ягід із концентрацією радіонуклідів, вищою за допустимі норми, не дозволяється.

Не існує жодного способу зниження вмісту концентрації нуклідів під час переробки ягід.

Лісові ягоди з концентрацією радіонуклідів, вищою за допустимі норми, варто вилучили з уживання або замінити альтернативними продуктами харчування, наприклад садовими ягодами.

 

 Японія готова і надалі розширювати обсяги підтримки України. Адже тільки Україну і Японію єднає гірка історія наслідків приборкання мирного атома. Тільки дві країни мають цей досвід. А корисним він може стати для всього світу.

 

Автор : Володимир Глядченко, Заслужений журналіст України.

 

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250