Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Акторський Шлях

Акторський Шлях
12 Сер 2020 11:11

Сьогодні ми продовжуємо рубрику программ під назвою :  «Акторський Шлях».

Сьогодні наша стаття присвячена – Юрію Яковлєву.

Юрій Яковлєв – легендарний радянський і російський актор, ім’я якого добре відоме декільком поколінням вітчизняної публіки. Для одних він залишився князем Мишкіним з екранізації «Ідіот», для інших – блискучим поручиком Ржевским з музичного фільму «Гусарська балада», хтось захоплювався його комічним Іваном Грозним або інтелігентним Іполитом.Яковлєв демонстрував здатність втілювати на екрані однаково яскраво комедійні і драматичні амплуа. Сам артист вважав, що потрапив не свого часу, тому єдиною улюбленою роллю називав образ Стиви Облонського з драми “Анна Кареніна”.

Знаменитий радянський актор Юрій Васильович Яковлєв народився 25 квітня 1928 року в Москві. Юний Яковлєв отримав роботу заправника, а пізніше-майстра з дрібного автомобільного ремонту при Посольстві США. Закінчивши вечірню школу, юнак вже зібрався подавати документи в Інститут міжнародних відносин, щоб надалі стати дипломатом, але в підсумку передумав і вирішив спробувати сили в акторському ремеслі. Хлопець репетирував у маленькій коморі квартири, відточував дикцію і постановку голосу. Метою Яковлєва було вступ до ВДІКу, і тут амбітного юнака чекало розчарування: його зовнішність не влаштувала приймальну комісію. Молодому акторові повідомили, що в кадрі він буде погано виглядати.

Студент-старшокурсник, якого зустрів Юрій в коридорах Вдіку, порадив йому подати заяву в училище імені Щукіна, єдиний заклад, де ще тривали іспити. Приймальна комісія була не в захваті від Яковлєва. Він вже було вирішив, що все пропало, проте в цей момент втрутилася Цецілія Львівна Мансурова, яка набирала курс і наполягла на тому, щоб юнака прийняли. У Щукінському училищі справи студента йшли погано. На 1-му курсі він мало не вилетів, примудрившись отримати «неуд» з акторської майстерності, головної дисципліни курсу. Ситуацію знову врятувала блискуча актриса Цецілія Львівна, яка викладала злощасний предмет. Вона розгледіла в юному Яковлеве потенціал і взяла невдачливого учня під особисту опіку.

Поступово ситуація налагодилася, молодий чоловік почав отримувати четвірки, а до кінця навчання встиг зарекомендувати себе в якості молодої надії театрального мистецтва. Немає нічого дивного, що випускника Щукінського училища миттєво взяли в Академічний театр імені Вахтангова. Незабаром Юрій Васильович став одним з головних акторів.

У кіновиробництві актор дебютував у 1954 році, йому довірили епізодичну роль в історичному фільмі радянсько-албанського виробництва «Великий воїн Албанії Скандербег». Ця кінострічка була показана на Каннському кінофестивалі і навіть отримала премію за режисуру, що ніяким чином не відобразилося на долю Яковлєва. Успіх до Юрія Яковлєва прийшов тоді, коли артист знявся в екранізації першої частини роману «Ідіот».

Режисер Іван Пир’єв протягом 8 років обдумував роботу над цим твором, але не знаходив серед виконавців необхідного типажу. Випадково побачивши в картотеці «Мосфільму» фото молодого Яковлєва, а потім подивившись проби артиста для іншого фільму, постановник миттєво зробив свій вибір. На зустрічі Іван Олександрович тільки поговорив з актором, остаточно переконавшись у вірності свого рішення.У 1959 році ця кінострічка була названа кращою за версією журналу «Радянський екран», а сам Юрій Васильович як виконавець головної ролі миттєво здобув популярність. У 1961-му актор взяв участь у зйомках стрічки Ельдара Рязанова «Людина нізвідки». Можливо, завдяки цьому кінофільму Яковлєва запросили втілити образ поручика Ржевського  наступному фільмі Ельдара Рязанова «Гусарська балада», що вийшла на екрани в 1962 році і відразу ж стала популярною. Цю комедію подивилися майже 50 млн глядачів. Кінорежисери почали обсипати молодого актора пропозиціями, і Яковлєв знявся за подальше десятиліття більш ніж в 20 фільмах. 70-и роки закріпили всесоюзну славу актора, коли Юрій Васильович зіграв спочатку в стрічці «Іван Васильович змінює професію», а потім у головному новорічному фільмі «Іронія долі, або З легким паром!”.

Ще багато цікавого ми розповімо Вам в рубриці «Акторський Шлях» на нашому порталі. Слідкуйте за оновленнями.

Радіо Ностальжі.

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250