Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Мандруй Україною…

Мандруй Україною…
5 Лип 2020 08:00

Ми продовжуємо нашу рубрику публікацій під назвою «Мандруй Україною».

Сьогодні ми Вам розповімо про Галич.

Галич — місто, засноване на відстані близько 5 км від зруйнованого давнього Галича, центру Галицько-Волинського князівства, наймогутнішої твердині на південно-західних давньоруських землях. Сьогодні Галич — адміністративний центр Галицького району Івано-Франківської області з населенням близько 6210 осіб. Розташований за 29 км залізницею та 26 км шосейним шляхом на північ від обласного центру м. Івано-Франківська. Сьогодні в місті працюють: завод механічних пресів, будівельних матеріалів, маслосирзавод, комбінати будівельної індустрії, хлібопродуктів, філіали заводів «Родон», «Полімер», а також низка середніх і малих підприємств.

Для цікавих мандрів не обов’язково довго відкладати багато грошей і їхати кудись далеко за кордон. Можна досліджувати Україну і починати з рідних місцин. За менш ніж 30 кілометрів від Івано-Франківська на мальовничих берегах Дністра розкинулось місто Галич. Зараз це невеликий районний центр, в якому живе трохи більше 6 тисяч людей. А колись це був могутній центр Галицько-Волинського князівства, що розлягався на території одразу кількох сучасних сусідніх сіл і саме назва міста дала назву регіону – Галичина.

На центральній площі Галича, яка носить назву Майдан Різдва, вас зустріне король Данило на коні.

Тут же ж церква Різдва ХІІІ століття, а поруч з нею – макет Давнього Галича, який вражає кількістю храмів. Якщо ви вже в центрі міста, обов’язково підніміться на Замкову гору. Як пише Вікіпедія, з ХІV століття тут була потужна фортифікаційна споруда, від якої зараз залишилась одна вежа і кілька зруйнованих мурів. Але краєвид на місто і Дністер звідти відкривається чудовий. Галич розкинувся на обох берегах Дністра Із Замкової гори видно навіть вічно димлячі труби Бурштинської ТЕС Якщо захочете в Галичі десь перекусити, не дуже сподівайтеся, що тут буде великий вибір кафе чи забігайлівок. Хоча в таких випадках врятує супермаркет на центральній площі, який працює допізна, або те, що ви захопите пообідати з собою. До речі, імпровізований пікнік можна влаштувати на Дністрі, а заодно прогулятись берегом в сторону села Шевченкого, де стоїть один з найстаріших храмів Західної України – церква Пантелеймона.

Вона була заснована у 1194 році батьком Данила Галицького Романом Мстиславичем. Церква Пантелеймона у селі Шевченковому Найстаріший храм Західної України – церква Пантелеймона у Шевченковому Головний вхід в церкву досі має свій первісний вигляд, так само, як і нижній ярус над фундаментом. На кам’яних блоках навіть можна відшукати своєрідні графіті, датовані 1600-м роком. В храмі й тепер відбуваються богослужіння, саме під час них і можна потрапити всередину. Коли говорять про Галич, часто згадують про село Крилос, що за 7 кілометрів від міста, з його церквою Успіння, митрополичими палатами і музеєм під відкритим небом, де на площі у майже п’ять гектарів можна роздивитись кількастолітні хати і храми з Покуття, Гуцульщини, Бойківщини чи Опілля. Щоб там досхочу наблукатись, одного дня може й не вистачити! Але майте на увазі, що ночівлю у вигляді готелю чи хостелу вам у Галичі навряд чи вдасться знайти. Тому найкраще – розрахувати знайомство з містом на один день і мандрувати далі!

Хай вам доведеться побігати (або поїздити) між Галичем, Крилосом і Шевченковим. Не лінуйтеся, це не дуже далеко, зате дуже красиво. Воно того варте. Адже тут, і тільки тут у вас буде унікальна можливість – доторкнутися до стародавнього серця всього Прикарпаття. І навіки закохатися в ці чудові місця.

Ще багато цікавого ми розповімо Вам в рубриці «Мандруй Україною» на нашому порталі. Слідкуйте за оновленнями.

Радіо Ностальжі.

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250