Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Мандруй Україною…

Мандруй Україною…
3 Лип 2020 10:15

Ми продовжуємо нашу рубрику публікацій під назвою «Мандруй Україною».

Сьогодні ми Вам розповімо про Полтаву.

Полта́ва — місто обласного значення в Україні, адміністративний центр Полтавської області. Історичне населене місце.

Населення — 288 тис. осіб (2019). Полтава знаходиться в східній частині Європи, за 302 км на схід від Києва. Географічні координати: 49º 35′ північної широти, 34º 33′ східної довготи, 140 м над рівнем моря.

Місто розташоване на Придніпровській низовині, по обох берегах річки Ворскла. Одна з приток річки — Коломак, впадає в неї в межах міста. В межах міста знаходяться кілька невеликих природних озер та безліч штучних ставків. Географічне розташування Полтави досить вигідне і з плином історії істотно вплинуло на розвиток міста. Місто знаходиться на важливих транспортних шляхах і забезпечує зв’язок між найбільшими містами України — Києвом, Харковом і Дніпром.

Одне з найдавніших міст України, колиска української літературної мови, місце знаменитої битви, яка зламала хід історії Європи — все це про Полтаву, прекрасне місто в центрі нашої країни. Сюди їдуть туристи за національним колоритом в надії пообідати або погуляти в суспільстві гоголівських героїв. Тут варять чудові полтавські галушки, яких ви не поїдете в жодному іншому регіоні. І зустрічають гостей з великою привітністю, тому що пишаються своїм краєм, його історією і традиціями.

Почнемо наш огляд пам’яток Полтави з її центру – Круглої площі. Полтаві, дійсно, пощастило з архітекторами: якщо подивитися на місто зверху, то він нагадає сонце. Від Круглої площі діаметром 375 метрів, немов промені, розходяться 8 вулиць. Забудова площі дуже цікава: можна милуватися красивими старовинними будівлями. Окремо слід сказати про пам’ятник садово-паркового мистецтва на Круглій площі-це Корпусний сад.

У центрі його знаходиться монумент Слави (в народі його називають просто «орел») – пам’ятник на честь перемоги в Полтавській битві. Парк – улюблене місце відпочинку полтавців, він радує в будь-яку пору року. Площа Корпусного саду – 6 га, і це 8 радіальних алей, засаджених різними деревами, кущами та квітами. Ходить легенда, що саме на місці Корпусного саду Петро і зустрічався із захисниками Полтави.

Кафедральний Свято-Успенський собор – базиліка в стилі козацького бароко. Це одне з найбільш впізнаваних місць Полтави. Будувала храм в 18 столітті козацька старшина на місці колись існувала дерев’яної церкви, а добудовували собор вже в 19 столітті.

Альтанка на Івановій горі Як вже було сказано, з Іванової гори починалася Полтава, а тепер тут знаходиться її символ – біла ротонда, або альтанка.

Чому ми рекомендуємо прийти сюди з дівчиною? Та тому що це найкращий оглядовий майданчик Полтави: чудове місто з насиченою історією буде біля ніг вашої коханої. Праворуч ви побачите Інститутську гору, ліворуч-монастирську і чудовий вид на річку Ворскла. Саме час зробити вдалі фото!

Куди б ви не вирушили, ми впевнені, вас чекає теплий прийом, адже жителі Полтави просто чудові, їм приємно, що їдуть знайомитися з їх рідним містом. Тут завжди раді гостям!

Ще багато цікавого ми розповімо Вам в рубриці «Мандруй Україною» на нашому порталі. Слідкуйте за оновленнями.

Радіо Ностальжі.

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250