Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ…

МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ…
29 Чер 2020 08:00

Ми продовжуємо нашу рубрику публікацій під назвою «Мандруй Україною».

Сьогодні ми Вам розповімо про Батурин.

Бату́рин — місто в Бахмацькому районі Чернігівської області на річці Сейм. Населення — 2483 -мешканців. Батурин відіграв значну роль в історії України. У 1669–1708 та 1750–1764 роках місто було резиденцією гетьманів Лівобережної України, з ним пов’язана діяльність таких визначних політичних лідерів часів Гетьманщини, як Дем’ян Ігнатович, Іван Самойлович, Іван Мазепа, Пилип Орлик, Кирило Розумовський. Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 р. № 878 «Про затвердження Списку історичних населених місць України» (Офіційний вісник України, 2001 р., № 31, ст. 1402) Батурин вписаний до Списку історичних населених місць України. На території міста розташовані пам’ятки та об’єкти культурної спадщини, що формують Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця».

Батурин. Це нині один із головних туристичних осередків Чернігівщини. За якийсь десяток років звичайне провінційне селище перетворилося на місто із гарними дорогами, прекрасно облаштованими музеями, і великими європейськими перспективами. Місто, яке було столицею трьох гетьманів. Незважаючи на те, що місто пережило пожежу і було повністю зруйноване під час російсько-шведської війни, в місті є цікаві місця, які варто відвідати. Батуринська фортеця. У 1625 році польським магнатом була побудована Батуринська фортеця на місці давньоруського городища. Батуринська фортеця складалася із зовнішніх міських земляних укріплень з частоколом і цитаделі (замку), де знаходилася резиденція гетьманів. Тут був кам’яний Гетьманський будинок і дерев’яна Воскресенська церква, в’їзні ворота і три вежі.

Палац Розумовського. В 1799 – 1803 роках була побудована резиденція останнього гетьмана України – Кирила Розумовського за кресленнями шотландського архітектора Ч. Камерона. Споруда так і не була завершена, оскільки Розумовський помер в рік закінчення будівництва. Його нащадки не використовували палац за призначенням. Згодом будівля перебувала у віданні військових, сильно постраждала при пожежі, довгий час перебувала в напівзруйнованому стані, кілька разів частково реставрувалося. Будинок Кочубея. Будинок-музей генерального судді Війська Запорізького був побудований в XVII столітті, це єдина будівля в Батурині, що збереглося з тих часів. Кочубей жив у цьому будинку з сім’єю з 1700 року. Його дочка Мотрона була закохана в свого хрещеного-гетьмана Івана Мазепу, проте її батько був проти їхнього шлюбу. Намагаючись звести рахунки з Мазепою, Кочубей повідомив російському царю про переговори Мазепи зі шведами, проте цар не повірив і видав донощиків Мазепі. Після цього, Кочубея стратили, а його дочка пішла в монастир. Про цю трагедію до сьогоднішніх часів нагадує Алея кохання біля будинку і 500-річні дуби в Садибному парку. В будинку Кочубея з 1975 року розміщується історико-краєзнавчий музей. У підвалах можна побачити кімнати слідства та попереднього ув’язнення з експозицією катівень.В цілому Батурин зараз-це якесь місто-музей. Об’єкти розташовані не в одному місці, а розкидані по місту.

Батурин є найяскравішою пам’яткою козацької доби, оскільки довгий час місто було резиденцією гетьманів Лівобережної України, про що ми говорили раніше. Якщо бажаєте помилуватись красою річи Сейм,то З оглядового майданчика на  в’їзній  вежі Цитаделі на висоті 29 метрів відкривається  неперевершений краєвид на заплаву ріки Сейм.

Ще багато цікавого ми розповімо Вам в рубриці «Мандруй Україною» на нашому порталі. Слідкуйте за оновленнями.

Радіо Ностальжі.

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250