Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ…

МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ…
27 Чер 2020 08:00

Ми продовжуємо нашу рубрику публікацій під назвою «Мандруй Україною».

Сьогодні ми Вам розповімо про Чернігів.

Чернігів — місто на півночі України — обласний центр Чернігівської області. Впродовж своєї історії часів середньовіччя та відродження місто було одним з головних осередків політико-економічного та соціально-культурного життя сучасної території українців.

Місто славиться своїми пам’ятками часів Київської Русі і Чернігівського князівства, а також Гетьманщини і козацького Чернігівського полку.

За переказами, Чернігів отримав назву на честь першого місцевого князя — Чорного. На сьогодні відомо багато різних легенд і переказів пов’язаних з назвою міста. За одними з них, назва міста пов’язується і з ім’ям дочки цього ж князя «Чорного», яка викинулася з вікна княжого терему, щоб уникнути наруги з боку ворогів, які стояли облогою навколо міста. Інші легенди кажуть, що Чернігів завдячує своєю назвою темним, дрімучим, «чорним», лісам, які з усіх боків оточували місто.

Чернігів належить до Українського Полісся. Це відбилося і на його архітектурі. Наприклад, хати у Чернігові досить часто оформлені в типових кольорах Полісся — коричневому, жовтому, жовто-блакитному і рідше в зеленому. Це характерно більш для хат, яким більше 30-40 років.

Чернігів – це місто, яке потрібно побачити хоча б раз у житті. А як познайомитися з ним правильно, щоб нічого не проґавити, ми вам зараз розповімо.

Найцікавіші пам’ятки Чернігова

Красна площа: пам’ятка не радянської(!) епохи. Наші дідусі й бабусі ще пам’ятають, що слово «краснИй» (і, відповідно, «краснА») в українській мові означало те саме, що зараз «красивий». Сьогодні Красна площа – культурний та адміністративний центр міста, осередок краси Чернігова. Тут розташована унікальна відреставрована П’ятницька церква. Історія цієї святині сягає часів Київської Русі! Крім того, на площі височіє Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка, тому місцеві мешканці часто звуть площу ще й Театральною.

Церква Святої Катерини – сакральна пам’ятка, яку у 18 сторіччі побудували на честь військового подвигу чернігівського війська. Символічно, що зараз церква розташована на Алеї Героїв.

Фонтан, який співає, – таким скарбом може похвалитися далеко не кожне місто. А ось в Чернігові є свій світломузичний фонтан. Йому близько 10 років – він з’явився у 2008 році. Звичайно, повною мірою оцінити його красу можна тільки ввечері, коли спускаються сутінки, і барвисті струмені води створюють атмосферу дива і свята. Але рік тому відкрилося ще одне чудо: пішохідний фонтан! Вдень у ньому весело хлюпоче дітвора, а ввечері можна доторкнутися до сяючих струн!

Поїздка в Чернігів – неабияка нагода помандрувати у часі. Його не дарма називають «містом легенд»: тут досі віє духом Київської Русі і давнього Чернігівського князівства… Над Десною ще чути про подвиги часів Гетьманщини й славного козацтва, а також про духовні скарби святого Антонія Печерського. Щастя, що багатьох чернігівських чудес старовини ми досі можемо торкнутися власними руками.

Ще багато цікавого ми розповімо Вам в рубриці «Мандруй Україною» на нашому порталі. Слідкуйте за оновленнями.

Радіо Ностальжі.

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250