Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ…

МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ…
30 Вер 2019 07:40

Ми продовжуємо нашу рубрику публікацій під назвою «Мандруй Україною».
Україна це неймовірна країна. багата на крисиві міста, незмінну і проникливу історію, неймовірні пам’ятки та інше.
Сьогодні ми Вам розповімо про Волинь.
Волинь— історична область на північному заході сучасної України в басейні південних приток Прип’яті і верхів’ях Західного Бугу (його правих приток).

Волинь межує на півночі з Поліссям, на півдні з Поділлям і Галичиною. Східним і західним кордоном вважаються річки Уж і Західний Буг. Охоплює сучасні Волинську та Рівненську області, західну частину Житомирської та північну частину Тернопільської та Хмельницької областей. У ширшому розумінні до Волині можна зарахувати південну частину Берестейської області Білорусі і східну частину Люблінського воєводства Польщі. Назва «Волинь» як означення території вперше з’явилася у літописі 1077 року (див. «волиняни»). Деякі історики вважають, що назва походить від міста «Велинь» або «Волинь», про яке згадують давні літописи. Місто Волинь розташовувалось більш як за 20 кілометрів на захід від нинішнього Володимира-Волинського, поблизу гирла річки Гучви, яка впадає в Західний Буг. Від назви міста походить і назва краю та племені, що його населяло.
Більшість розпочинає ознайомлення з принадами Волині саме з Луцька, і не дарма. Це не лише найбільший населений пункт і обласний центр, а й одне з найстаріших міст України. Відомо, що місто існує вже близько тисячі років, проте досі ніхто не може сказати точно, коли ж воно виникло. Найвідомішою спорудою міста, звичайно, вважається Луцький замок, або Замок Любарта, який є одним з небагатьох, що зберігся в Україні. Крім того, його можна побачити на купюрі номіналом 200 гривень. Крім того, у місті є своя “Велика китайська стіна” та посеред житлових кварталів тут заховався справжнісінький пасажирський лайнер. Перше – це найдовший житловий будинок у світі, що розмістився на проспекті Соборності та на вулиці Молоді: має він 88 під’їздів, які об’єднано у 38 адрес, а його довжина по осі становить понад 3 кілометри. А щодо літака Іл-18Б, то таким чином у 1980-х роках поставили пам’ятник радянській цивільній авіації. Довжина транспортного засобу становить 35,9 метрів, а висота – трохи більше ніж 10 метрів. Раніше у ньому був дитячий кінотеатр, потім кафе, а сьогодні він є закритим і площа під його крилами використовується як стихійна автостоянка. Чудодійні Шацькі озера.

Мабуть, найпопулярніше місце відпочинку влітку серед жителів Правобережної України. До складу Шацького національного природного парку, який включено до списку біосферних заповідників ЮНЕСКО, входять понад 30 озер, що розкинулися посеред лісових масивів між річками Прип’ять і Західний Буг, а загальна їхня площа становить близько 70 квадратних метрів. Як бачимо, Волинська область – дуже багатий край на різноманітні природні та архітектурні пам’ятники, і про всі в одному матеріалі не розкажеш.
Волинь — одна з найстаріших етнічних українських земель, що з історико-географічного погляду набагато більша за площею, ніж нинішня однойменна область в північно-західному кутку України. Волинська земля, що є однією з колисок східного слов’янства, пишається своїми історичними, архітектурними і природними пам’ятками, що збереглися на її просторах.

Ще багато цікавого ми розповімо Вам в рубриці «Мандруй Україною» на нашому порталі. Слідкуйте за оновленнями.

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250