Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Мій Нікополь

Мій Нікополь
29 Вер 2019 07:40

Ми продовжуємо нову рубрику публікацій під назвою «Мій Нікополь».

У 2019 році Нікополь відзначає 380 років, і ми продовжуємо знайомитись з історіією до наших днів. І просто зараз більше історичних фактів про Нікополь у часи Незалежності від 1991 року по теперішній час…

Проголошення Верховною Радою УРСР незалежності України 24 серпня 1991 р. було підтримано Нікопольською міською радою 26 серпня 1991 р. Розпочався процес інтенсивних політичних та соціально-економічних змін, пов’язаних зі становленням і подальшим розвитком Української самостійної держави та ринкової економіки. Флагманом промисловості м.Нікополя є ПАТ «Нікопольський завод феросплавів» — основний виробник феросплавіві.

На промисловому майданчику утворилися приватні підприємства – «Трубосталь», «Інтерпайп», «Сентравіс» та інші. Частина інших підприємств  міста булі реорганізовані, частина — припинила свою діяльність, зокрема нитково-прядильна фабрика.

У листопаді 2000 р. Нікопольська міська рада прийняла рішення про символіку територіальної громади.

26 липня 2001 р. Кабінет Міністрів України затвердив постанову «Список історичних населених місць України», в який внесено Нікополь з датою першої згадки — 1594 рік (помилково визнано згадку про місце татарської переправи, як початок заснування міста).

29 липня 2011 р. Нікопольська міська рада прийняла рішення про встановлення офіційної дати заснування м.Нікополя – 1639 рік на підставі результатів науково-дослідницької роботи Інституту історії України НАН України та рішення його Вченої ради від 12 грудня 2001р. Отже, місто Нікополь є єдиним місцем в Україні що походить від унікального центру українського державотворення, якою була Микитинська Запорозька Січ, що стало місцем початку державного періоду в історії українського народу, відомого як Українська Козацька Держава – Військо Запорозьке та його першої гетьманської столиці.

За роки незалежності України відбулися певні зміни. Так, для спрощення започаткування бізнесу запроваджено систему реєстрації через «єдиний реєстраційний офіс». За роки незалежності створена практично нова нормативно – правова база щодо соціального захисту громадян. Прийнято низку Законів, Указів Президента України, Постанов Кабінету Міністрів та інших законодавчих актів, спрямованих на надання державних пільг і гарантій, що забезпечують реалізацію найважливіших прав і свобод людини та задово­лення її матеріальних і духовних потреб.

З 1995 року запроваджено державну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого побутового палива, яка надається у вигляді житлових субсидій. Протягом років незалежності в Україні відбулося значне підвищення розміру допомоги при народженні дитини. Крім того, для поліпшення демографічної ситуації у країні, допомога при народженні виплачується не одноразово, а протягом двох років – на першу дитину, чотирьох років – на другу, шести років – на третю та наступну дитину.

Одночасно посилено соціальний захист багатодітних сімей, яким діючим Законом передбачено надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг та інші державні соціальні гарантії. Протягом років незалежності в Україні запроваджено додаткову систему соціальної підтримки осіб похилого віку, ветеранів війни та праці, осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, інвалідів та інших громадян. Так, введено в дію Закони та інші правові акти, якими передбачається надання пільг та інших державних гарантій за професійною та соціальною ознакою.

З метою підтримки найбільш вразливих верств населення в рамках розроблених державних та місцевих програм запроваджено надання додаткових соціальних гарантій за рахунок коштів місцевого бюджету, а саме: надання матеріальної допомоги, забезпечення засобами мобільного зв`язку, проведення ремонту житлових будинків інвалідів війни, придбання автомобілів та інше.

Щороку ветерани війни отримують одноразову виплату до Дня Перемоги. Виконання завдань соціального захисту населення району покладено державою на управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації, яке створено 1 вересня 2000 року.

На сьогодні в управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації на обліку перебуває понад 15 тисяч жителів району, які одержують різні види державних соціальних гарантій.

Ще багато цікавого ми розповімо Вам в рубриці «Мій Нікополь» на нашому порталі. Слідкуйте за оновленнями.

 

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250