Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Мій Нікополь

Мій Нікополь
26 Вер 2019 07:40

Сьогодні ми розпочинаємо нову рубрику публікацій під назвою «Мій Нікополь».

Сьогоднішня наша стаття присвячена початку виникнення нашого міста, що ж відбувалось на землі. З чого почалась наша історія…

Під час археологічних досліджень на території сучасного міста Нікополь були знайдені залишки поселень та поховань доби неоліту (ІV тисячоліття до н.е.), міді-бронзи,  скіфської та сарматської (ІІ століття до н.е. – ІІ століття н.е.) культур.

У кінці V століття до н.е. – ІІ століття н.е. на лівому березі Дніпра знаходився адміністративний і торгово-ремісничий центр першої на території України держави – Великої Скіфії, відомий в наукової літературі як Кам’янське городище (тепер знаходиться на території смт. Кам’янка-Дніпровська Запорізької області у 5-кілометрах на південь напроти Нікополя).

У ІІ-ІV століттях на території сучасного міста Нікополя знаходилось поселення племен Черняхівської культури, яку науковці розглядають як культуру ранніх слов’ян та германських племен.

У другій половині І тисячоліття нашої ери по правому березі Дніпра через наш край проходив знаменитий шлях «з варягів у греки», який поєднав країни Північної Європи, Київську Русь з Візантійською імперією. На місці сучасного Нікополя був також перетин Грецького шляху з Солоним, який йшов з Криму на Київ. Наприкінці ХІV століття землі після розгрому татар військами середньо азійського полководця Тамерлана та їх повернення на батьківщину були захоплені українсько-литовськими військами Великого Князя Литовського Вітовта.

 ІІ. Козацька доба м.Нікополя

У ХVІ – ХVІІІ століттях територія Нікопольського краю була місцем колонізації українськими козаками та розташування 5 найвідоміших із 7 Запорозьких Січей: Томаківської, Базавлуцької, Микитинської, Чортомлицької, Нової.

Перше документальне свідчення про місцевість, де знаходиться сучасне місто Нікополь – Микитин Ріг та Лиса Гора, відноситься до 1594 року у щоденнику посла Священної Римської Імперії до Базавлуцької Січі. Микитин Ріг, а також Кам’яний Затон були описані ним як місця татарської переправи на Дніпрі.

У 1639 році в урочищі Микитин Ріг козаками Війська Запорозького була збудована  місто—фортеця Січа, де було розташовано два козацьких реєстрових  полки проти татар.

У січні 1648 року повстанський загін козаків на чолі з Богданом Хмельницьким захопив Микитинську Січ і розгромив в ній поляків, і перетворив її у центр підготовки Визвольної війни українського народу проти Речі Посполитої. У квітні 1648 року на Великій Козацькій раді у Січі Богдан Хмельницький був обраний гетьманом Війська Запорозького і отримав гетьманські клейноди. Це був початок створення Української козацької держави, коли він на Січі створив повстанську армію і Уряд Війська. У середині ХVІІ століття на основі передмістя Микитинської Січі утворилась поселення Микитин Перевіз. Він був важливим прикордонним містечком Війська Запорозького Низового до 1775 року. Тут були розташовані військова залога, митниця, поштова станція, церква Святої Покрови Богородиці, близько 40 хат сімейних запорожців.

Ще багато цікавого ми розповімо Вам в рубриці «Мій Нікополь» на нашому порталі. Слідкуйте за оновленнями.

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250