Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Юлія Тимошенко: У воюючій країні не можуть ліки коштувати вдвічі дорожче, ніж в європейських країнах

Юлія Тимошенко: У воюючій країні не можуть ліки коштувати вдвічі дорожче, ніж в європейських країнах
22 Жов 2024 16:52 | Новини України

Два посередники штучно створили в Україні монополію торгівлі ліками. Через це деякі ліки коштують у кілька разів дорожче за аналоги в країнах ЄС.

Таку переконаність лідерка партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Юлія Тимошенко висловила на своєму YouTube – каналі, що викликало неабиякий резонанс.

За словами експрем’єрки, у воюючій країні не можуть ліки коштувати вдвічі дорожче, ніж у європейських країнах. Щоб побороти штучно створену монополію торгівлі ліками, лідерка «Батьківщини» пропонує ліквідувати посередників-монополістів за допомогою системи Prozzoro, на якій аптечні мережі мають закуповувати ліки на тендерній основі. Також Тимошенко радить встановити дозвіл для посередників на викуп у виробника не більше 15-20% виготовлених медпрепаратів. Крім того, за її словами, треба дозволити аптечним мережам купувати якісні ліки іноземного виробництва. І останнє – спростити кредитування аптечних мереж, що дозволить також ліквідувати мародерів-посередників.

Отож Юлія Тимошенко запевнила, що боротиметься проти фармакологічних монополістів-посередників, які, за її словами, заробляють мільярди на здоров’ї українців. Як вона зазначає, на теренах нашої держави діє корумпована модель торгівлі ліками, яку непрофесійна влада кришує на всіх рівнях. За словами Юлії Тимошенко, між українськими заводами-виробниками ліків і аптеками вбудовані два гігантські монополісти-посередники, які закуповують майже 80% від всього обсягу виробництва ліків в Україні. Саме це є головною причиною необґрунтовано завищених цін на медичні препарати. Щоб зробити ліки доступними для людей, лідерка «Батьківщини» пропонує ліквідувати цих посередників, законодавчо зобов’язавши аптечні мережі закуповувати ліки лише в системі Prozzoro на тендерній основі. Також вона пропонує встановити ліміт для посередників у закупівлі ліків у виробника на рівні 15-20 %. Зламати монополію, на думку колишньої прем’єрки, можна дозволивши аптекам купувати ліки іноземного виробництва, які не зареєстровані в Україні, але мають сертифікати якості США, Великої Британії, країн ЄС, Канади, Японії та інших. Спрощене кредитування аптечних мереж також дозволить швидко ліквідувати посередників. На ухваленні цих рішень Юлія Тимошенко наполягатиме у Верховній Раді шляхом внесення правок до законопроєкту № 11520.

Сергій Федоренко

Оставить комментарий

avatar
250