Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Україна ініціює проведення консультацій у межах Будапештського меморандуму – Володимир Зеленський на Мюнхенській конференції

Україна ініціює проведення консультацій у межах Будапештського меморандуму – Володимир Зеленський на Мюнхенській конференції
19 Лют 2022 19:40 | Новини України

Президент України Володимир Зеленський ініціює скликання консультацій держав – гарантів Будапештського меморандуму. Про це він повідомив під час виступу на 58-й Мюнхенській конференції з питань безпеки.

«З 2014 року Україна тричі намагалася скликати консультації держав – гарантів Будапештського меморандуму. Тричі – безуспішно. Сьогодні Україна зробить це вчетверте. Я як Президент – уперше. Але і Україна, і я робимо це востаннє. Я ініціюю проведення консультацій у межах Будапештського меморандуму. Скликати їх доручено міністру закордонних справ», – сказав Президент.

За його словами, якщо ці консультації знову не відбудуться або за їх результатами не буде гарантій безпеки для Української держави, Україна «матиме повне право вважати, що Будапештський меморандум не працює і всі пакетні рішення 1994 року поставлені під сумнів».

Володимир Зеленський також запропонував скликати у найближчі тижні саміт держав – постійних членів Ради Безпеки ООН за участю України, Німеччини й Туреччини з метою розв’язання безпекових викликів у Європі та напрацювання нових, дієвих безпекових гарантій для Української держави, яка поки що не є членом НАТО і фактично перебуває «у безпековому вакуумі».

Оставить комментарий

avatar
250