Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Україна обмежить використання пластикових пакетів

Джерело: ПОГЛЯД

Україна обмежить використання пластикових пакетів
18 Жов 2019 07:00 | Новини України

Екологи всього світу б’ють на сполох щодо масштабного збитку довкіллю, що наноситься використаними пластиковими пакетами. Лише в Україні на одну особу щорічно припадає понад 500 пластикових пакетів. Трильйони тон пакетів у всьому світі щороку опиняються на смітнику, заражаючи землю токсичними речовинами. Природним шляхом, вони розкладаються протягом 100-500 років. Спалювати таке сміття небезпечно. Натомість вторинна переробка відходів розвинена слабо.

Аби звести до мінімум шкоду для природи, у парламенті зареєстрували законопроект 2051-1 про обмеження обігу пластикових пакетів на території України. 16 жовтня законопроект погодили на профільному Комітеті з питань екологічної політики та природокористування, також цей законопроект підтримало Міністерство енергетики та захисту довкілля і рекомендує депутатам Верховної Ради проголосувати за нього у першому читанні.

Варто зазначити, що наразі повна заборона на пластикові пакети існує у 33 країнах світу, ще 53 країни ввели часткову заборону або ж значний податок на використання пластикових пакетів.

Якщо ВР рада підтримає законопроект, заборона вступить в дію через два роки. Таким чином вже у 2021 році у роздрібній торгівлі повністю зникнуть усі пластикові пакети за винятком біорозкладних та надлегких пластикових пакетів, призначених для пакування свіжого м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Натомість усі біорозкладні пакети повинні мати належне маркування.

Виконання Закону перевірятимуть центральні органи виконавчої влади, що реалізовують державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів. Порушення цієї заборони має каратися штрафами.

Оставить комментарий

avatar
250