Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Осінній призов 2019: українців попередили про “нелегальні” повістки, що слід знати

Джерело: ZNAJ.UA

Осінній призов 2019: українців попередили про “нелегальні” повістки, що слід знати
30 Сер 2019 07:00 | Новини України

В Україні з жовтня по грудень буде проходити призов на строкову військову службу. Про це нагадав юрист Практики управління конфліктами АТ “Юскутум” Семен Астапов.

За його словами, українці, які отримали повістки, повинні відвідати пункти збору, незважаючи на дату отримання повістки. Важливо пам’ятати, що всі порядки, вручені особисто в руки і під підпис, вважаються законними, навіть ті, що отримані в непризовний час.

“Відсутнє чітке визначення легальності і нелегальності повісток, вручених у непризовний період. Таким чином, можна сказати, що подібні повістки нелегальні. Враховуючи даний факт, військові комісари активно користуються можливістю вручати повістки при будь-якій зручній можливості. Що стосується вручення повістки, належним чином повістка може бути вручена лише в руки і під підпис. Ситуації, коли повістки залишають у двері або поштовій скриньці, не є належним врученням повістки у військкомат”, – пояснив Астапов.

Також юрист зазначив, що за неявку за повісткою можна понести адміністративну та кримінальну відповідальність.

“Все залежить від “типу” повістки, за якою була явка. Адміністративна відповідальність передбачена ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає штраф у розмірі від 5 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян (від 85 до 119 гривень) при першому правопорушенні. Кримінальна відповідальність передбачена ст. 335 КК і передбачає санкцію у вигляді обмеження волі на строк до трьох років. А ось до кримінальної відповідальності залучаються ті особи, які отримали повістку для прибуття з речами в пункт збору, отримали її належним чином і підписали, а після цього – не з’явилися за повісткою. Мають місце ситуації, коли люди відмовляються їхати на службу, перебуваючи у пункті збору. У такому разі їм вручають для підпису відмову від проходження військової служби з попередженням про кримінальну відповідальність. Підписаний документ такого характеру надалі служить доказовою базою”, – заявив експерт.

Оставить комментарий

avatar
250