Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Іван Мазепа став справжнім символом українського спротиву Росії – Президент у Батурині

Іван Мазепа став справжнім символом українського спротиву Росії – Президент у Батурині
13 Бер 2019 18:05 | Новини України

Під час заходів, присвячених 350-річчю з дня започаткування гетьманської резиденції у місті Батурин, Президент Петро Порошенко привітав чернігівчан з цією знаменною подією та нагадав про роль і місце в історії України славетного гетьмана Івана Мазепи.

За його словами, три з половиною століття тому Батурин став столицею Гетьманщини, у статусі якої перебував до 1708 року. Кінець 17 – початок 18 століття був часом розквіту Гетьманщини, яку прагнули упокорити та знищити Москва та Петербург. З Батурином пов’язані такі постаті керівників козацької держави, як Дем’ян Многогрішний, Іван Самойлович, Іван Мазепа, Пилип Орлик, Кирило Розумовський, які залишили в історії України кожен свій слід.

Глава держави наголосив, що саме у Батурині Іван Мазепа творив державу Україну: «Це мала бути прекрасна європейська держава. Недаремно ж гетьман стільки зусиль доклав до будівництва храмів, розвитку культури, мистецтва та освіти».

«Не забуваймо: ще коли Петро І лише рубав вікно до Європи, Україна часів Мазепи ходила туди через двері», – сказав Петро Порошенко.

Оставить комментарий

avatar
250