Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Епідсезон 2020. Що потрібно знати покровчанам, аби вберегтися від грипу

Епідсезон 2020. Що потрібно знати покровчанам, аби вберегтися від грипу
24 Січ 2020 14:25 | Новини Покрова

Як повідомляють у міському Центрі первинної медико-санітарної допомоги на сьогодні епідеміологічна ситуація у Покрові є стабільною. Захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) впродовж трьох тижнів епідсезону грипу в 2020 році, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, менша на 23,4%.

Водночас медики застерігають, що в Україні зростає ризик епідемії грипу – високозаразного вірусного захворювання з можливістю тяжких ускладнень.
Клінічними ознаками грипу є: головний біль, ломота у м’язах і суглобах, біль у горлі, підвищення температури тіла до 38 °С і більше, кашель, в окремих випадках — блювота і пронос без ознак зневоднення.

У Центрі первинної та медико-санітарної допомоги нагадують, що грип не лікується за допомогою антибіотиків (їх вживання не за призначенням не лікує хворобу і може призвести до ускладнень у майбутньому), гомеопатичних препаратів (немає жодних науково обґрунтованих доказів їхньої ефективності проти вірусу) та імуностимуляторами-імуномодуляторами. Народні засоби можуть лише пом’якшити симптоми грипу – за умов розумного використання без зловживань. Дітям до 18 років та вагітним жінкам не рекомендовано вживати аспірин – подолати жар можна за допомогою парацетамолу. Під час грипу необхідно пити багато рідини, а їжа має бути легкою і нежирною.
Якщо стан хворої людини погіршується, не треба зволікати з госпіталізацією, адже тепер під загрозою – її життя. Необхідно викликати “швидку” чи терміново звернутися безпосередньо до лікарні, якщо присутні наступні симптоми: сильна блідість або посиніння обличчя, ускладнене дихання, висока температура тіла, що довго не знижується, багаторазове блювання та випорожнення, порушення свідомості (надмірна сонливість чи збудженість), болі у грудній клітці, домішки крові у мокроті та падіння артеріального тиску.
Найкращою профілактикою грипу є щорічна вакцинація, яка дозволяє зменшити шанс захворіти, так і ризик ускладнень. За словами медиків, вакцинуватися можна впродовж усього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.
Відповідно до рекомендації ВООЗ для епідемічного сезону 2019-2020 рр. визначено наступні вакцини для профілактики грипу, які включають актуальні для нинішнього сезону штами вірусу: Джі Сі Флю/ GC FLU® (виробництва Грін Крос Корпорейшн, Корея) та Ваксігрип спліт (виробництва Санофі Пастер С. А., Франція).

На сьогодні у Покрові ці вакцини можливо придбати на замовлення у аптеках ТОВ «РАМ РУАН» , які знаходяться за адресами: вул. Центральна 46, вул. Центральна 52/2 та вул. Медична 19.

Сезонне зростання кількості випадків грипу та ГРВІ є звичним явищем, тож панікувати без причин непотрібно. На сьогодні ситуація із захворюваністю під контролем, і покровчанам просто необхідно дотримуватися ряду правил та рекомендацій. Зокрема, уникати місць скупчення людей та запобігати тісному контакту з хворими у яких нежить, кашель, гарячка тощо. Слід обмежити користування телефонними апаратами спільного використання, обробляти кожні дві години дезінфікуючими розчинами телефонні трубки та ручки дверей, уникати рукостискань та поцілунків. Рекомендовано регулярно провітрювати помешкання, кожні 2–3 години мити руки та обличчя з милом. Для профілактики застудних захворювань можна з періодичністю в 3–4 години промивати порожнину носа та рота, використовуючи сольовий розчин, приготовлений в домашніх умовах (1 чайну ложку на 1 літр води) або фізіологічний розчин хлориду натрію. При виході з дому також можна змащувати слизову носа оксоліновою маззю.

Оставить комментарий

avatar
250