Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

У 2023 році мешканців Дніпропетровщини чекають зміни

У 2023 році мешканців Дніпропетровщини чекають зміни
12 Січ 2023 10:40 | Обласні новини

Цього року мешканців Дніпропетровської області, як і всіх українців, чекає багато нововведень. Стосуватимуться вони вартості комунальних послуг, курсу долара, оформлення субсидій, лікарняних, пенсій та зарплат. Від 1 січня в державі встановлено новий податок на землю та Національний банк починає виводити з обігу купюри номіналом від 10 до 100 грн.

ЗАРПЛАТИ ТА ПЕНСІЇ

У 2023 році мінімальна зарплата залишилась на торішньому рівні. Нагадаємо, за ­місяць робітник може отримувати щонайменше 6,7 тис. грн, з яких потрібно сплатити ще 19,5% податків. Прожитковий мінімум зріс на 203 грн, і нині складає 2684 грн для працездатних осіб.

Крім того, громадян, що працюють у бюджетній сфері, очікує скорочення та зменшення зарплат. Відповідне рішення вже цьогоріч прийняв Кабінет Міністрів. Зарплатний фонд для бюджетників скоротиться на 27%.

Підвищення пенсій упродовж року не передбачається, а ось індексація сягне 5,4%. Вона станеться у березні. У квітні відбудеться автоматичний перерахунок виплат для пенсіонерів, які працюють. Також підвищився пенсійний вік. Тож аби в цьому році вийти на заслужений відпочинок у 60 років, потрібно мати 30 років стажу. Ті, у кого його нараховується тільки 20 років, — зможуть піти на пенсію у 63 роки, а хто не має офіційниих 15 років — вимушений працювати до 65 та отримувати грошову допомогу замість пенсії. Як зазначають економічні експерти, підвищення прожиткового мінімуму, зарплат та пенсій не проводиться через «дірку» в державному бюджеті та через те, що Україна нині може виконувати свої соціальні зобов’язання перед громадянами здебільшого на гроші іноземних партнерів.

Оставить комментарий

avatar
250