Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

На Дніпропетровщині можуть подорожчати квартири

На Дніпропетровщині можуть подорожчати квартири
20 Жов 2022 17:40 | Обласні новини

Від початку року в Дніпропетровській області, як і в цілому в Україні, змінилися правила продажу квартир. Торкнулися вони насамперед тих, для кого торгівля квадратними метрами – бізнес, але опосередковано зачепили і покупців. Суть нововведень у тому, що якщо власник квартири продає більше одного житла на рік, за друге доведеться платити 5% від прибутку. Якщо це третій продаж за рік, то віддати державі потрібно вже 18%.

Закон було прийнято наприкінці минулого року та набрав чинності у 2022-му. Суть його у тому, що якщо для продавця це перший продаж квартири, тобто, наприклад, господар вирішив продати своє житло і купити щось інше, то він звільняється від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Якщо ж продає другу квартиру за рік, то повинен вже сплатити 5% ПДФО, за третю та наступні квартири — 18%. Додатково доведеться витратитись і на військовий збір — 1,5%. Але є серед інновацій і плюс.

«Перевага цього нововведення в тому, що податок під час продажу нерухомості буде вираховуватися не з повної суми продажу житла, а з різниці між купівлею та продажем, тобто, між тим, якою вартістю була оцінена квартира відповідною службою та тим, за скільки вона реально була продана», — каже експерт НАБ Катерина Корнет. Вона зазначила, що якщо різниця оцінки і ціни більша ніж 30%, то це може зацікавити податкову, адже такого розриву вартості не може бути.

Оставить комментарий

avatar
250