Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

На Дніпропетровщині запрацювала документальна виставка

На Дніпропетровщині запрацювала документальна виставка
7 Жов 2022 15:40 | Обласні новини

«Голокост на Дніпропетровщині». Виставка із такою назвою запрацювала в обласному центрі. На ній представлені оригінали і копії архівних справ та газет 1941 – 1943 років. Кожен документ – свідчення військових злочинів гітлерівців, масових вбивств та утисків євреїв. Трагічні сторінки історії підняли з архіву напередодні 81-их роковин Бабиного Яру.

Окуповували міста та катували людей. Так діяли гітлерівці у часи Другої світової війни. Тільки у Бабиному Яру на Київщині 29 та 30 вересня 1941 року вбили 34 тисячі євреїв. Місця масових розстрілів є й на Дніпропетровщині. Найбільше – в обласному центрі.

«У жовтні 1941 року місцевих євреїв зібрали біля Головунівермагу у центрі міста. У них відібрали речі. Колонами по 800-1000 людей під конвоєм направили до Транспортного інституту. І там, на території лісорозсадника, розстріляли майже 11 тисяч євреїв. Вбитих і поранених скидали до яру з двадцятиметрової висоти», – розказала начальниця відділу інформації та використання документів Державного архіву Дніпропетровської області Нонна Юзбашева.

Оставить комментарий

avatar
250