Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

В експозиції музею Новомосковська є цікавий експонат (фото)

В експозиції музею Новомосковська є цікавий експонат (фото)
17 Лют 2022 13:40 | Обласні новини

В постійній експозиції Новомосковського міського історико-краєзнавчого музею імені Петра Калнишевського є цікавий експонат. Це – залізничний ліхтар, який призначався для освітлення вагонів та шляхів сполучення. Являє собою металічний корпус з вбудованим склом жовтого та червоного кольорів. Про це йдеться на сторінці музею в соціальній мережі.

Джерелом світла слугував гасовий пальник, який містився у середині. Попереду є відкидні дверцята, їх відкривали, коли необхідно було замінити гас. Такі ліхтарі використовували в СРСР на залізничному транспорті до 60-х років минулого століття. Саме з таким колійний обхідник обходив залізничні колії з метою їх огляду на певній ділянці станції.

Обхідники з’явились відразу після побудови залізниці і стежили за безпекою руху, контролюючи і при необхідності виправляючи колію (рейки, шпали, насип). В Україні перші обхідники з’явились в 19 столітті. Вони мали ділянки протяжністю в декілька верст і мешкали в будках кожен на своїй ділянці – іноді з родиною, ще рідше їм дозволялося вести підсобне натуральне господарство (город). Зустрітися два обхідника могли тільки на межі ділянок під час обходу.

Оставить комментарий

avatar
250