Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

На Дніпропетровщині знайшли фрагмент плитки з багатою історією

На Дніпропетровщині знайшли фрагмент плитки з багатою історією
11 Лют 2022 14:40 | Обласні новини

На Дніпропетровщині, у Марганці під час краєзнавчої експедиції представники товариства “Марганець Туристичний” виявили фрагмент керамічної плитки, яку понад 100 років тому виготовляли у Харкові на заводі барона Бергенгейма. Про це повідомив керівник товариства та міського краєзнавчого музею Мар`ян Корбут в ефірі Українського радіо Дніпра.

За його словами, фрагмент знайшли в районі старої поліклініки.

«Ми помітили керамічний фрагмент просто на дорозі. Коли взяли його в руки, то побачили на ньому клеймо, але напис розпізнали не одразу. Тільки через місяць після досліджень стовідсотково можемо сказати, що це фрагмент плитки виробництва барона Бергенгейма з клеймом «ХАРЬКОВЪ», — каже Мар`ян Корбут.

Як повідомив харківський історик Андрій Парамонов, подібні знахідки не можна назвати дивом, адже виробництво барона Бергенгейма, а це і плитка, і цегла, і каналізаційні труби, поширювалося по всій Російській імперії, відповідно і на Катеринославщині.

“У Харкові і досі зберігся корпус заводу Бергенгейма. Також збереглися фрагменти пічок для виготовлення цегли. У деяких будинках міста можна побачити цілі поверхи, викладені такою плиткою”, — розповів історик.

Оставить комментарий

avatar
250