Нове на сайті



Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

На Дніпропетровщині представили унікальну колекцію старовинних рушників (фото)

На Дніпропетровщині представили унікальну колекцію старовинних рушників (фото)
25 Сер 2021 15:40 | Обласні новини

У Новомосковську Дніпропетровської області під час святкування Дня Незалежності України представили унікальну приватну колекцію старовинних українських рушників.

Мешканці і гості міста могли помилуватися справжніми витворами народного мистецтва: близько 100 експонатів в імпровізованій експозиції. Зібрала її мешканка Новомосковська Тетяна Гаманченко, повідомляє 0569.com.ua.

«Це особиста колекція, зібрана лише мною, а займаюся я цією справою вже 5 років. Зараз можна побачити близько 100 рушників, а, взагалі-то у моїй колекції понад 350 екземплярів. Так, у мене є розуміння, що нашу спадщину культурну, надбання наших народних майстрів різних епох, наші традиції рукоділля необхідно зберегти. Це є надзвичайно важливим: наше коріння, наші витоки. У моїй колекції немає вишивання, якому б було менше 50 років. А, взагалі-то є витвори, яким і добре більше за 100. Знаходжу я їх на розкладках у людей на базарах, де бабусі-дідусі старенькі продають те-се. Також купую через інтернет. Буває, навіть знаходжу на смітниках. Тут представлені вироби з Полтавщини, Сумщини, Черкащини, Західної України. Сама я не вишиваю, але реставрую рушники (бо потрапляють вони у мою колекцію у різному стані): відбілюю, підштопую, виводжу плями та інше. Бачу, що моя колекція вже вагома і, звісно ж хочеться, щоб мешканці міста і району знайомилися з мистецтвом дідів-прадідів. От тільки немає де це усе виставити. Є думка навіть, звернутися з цим до місцевої влади».

Оставить комментарий

avatar
250