Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

На Дніпропетровщині виявили незвичайну знахідку (фото)

На Дніпропетровщині виявили незвичайну знахідку (фото)
9 Сер 2021 15:40 | Обласні новини

На Дніпропетровщині у місті Марганці, в районі селища Мар’ївка, біля корінного русла балки Отченашівської виявлено кам’яний хрест схожий за описами на той, про який писав Дмитрой Іванович Яворницький — відомий історик, вчений та краєзнавець, який багато разів відвідував наш край. Про це повідомляють у групі «Марганець Туристичний».

«Вперше про цей хрест мені розповів місцевий мешканець селища Мар’ївка — Олександр Любера. Через деякий час ми разом із учасниками товариства «Марганець Туристичний» вирушили в експедицію на кладовище. Старовинний хрест було знайти нелегко, але нам це вдалось! Хрест лежав під високою травою… Ми його підняли та почистили від землі», — йдеться у повідомленні.

На хресті видніються дірки, неначе по ньому стріляли із зброї, як і писав історик. Напис дослідити не вдалося, можливо за часу літ.

Із книги «Українська Атлантида».

«Дмитро Яворницький, оглядаючи околиці Мар’ївки в 80-х роках 19-го століття, знайшов в балці Отченашковій пісковиковий надгробний хрест, на якому нанесений напис «мир — раб божий козак’ … Павло Ориська … місяця листопада року …» Всю напис прочитати не можна було через те, що він був сильно пошкоджений кулями (хтось стріляв по хресту як по мішені)».

Оставить комментарий

avatar
250