Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Майстер з Підгородного виготовляє незвичайні капелюхи (відео)

Майстер з Підгородного виготовляє незвичайні капелюхи (відео)
17 Тра 2021 13:40 | Обласні новини

У Підгородному, що на Дніпропетровщині, живе майстер — Микола Чирва, який вже 39 років виготовляє солом’яні брилі. За цей час зробив понад чотири тисяч капелюхів та навчив плетіння не один десяток майстрів.

Майстер розповідає, що почав займатися виготовленням солом’яних брилів ще у 82 році. Тоді у Петриківці познайомився з майстром капелюшником. Каже, таку справу у вісімдесятих могли посадити за ґрати, повідомляє «Суспільне. Дніпро».

«Я знайшов носія, який знав техніку плетіння. Але він уже і не плів, і не шив. І учнів у нього як таких не було і в нього майстерні не було. Тому що крислатий брилик це була яскрава ознака українського буржуазного націоналізму. І він міг так само тягнути на 10 років радянського концтабору, як вишита сорочка», — говорить Микола Чирва — член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Микола Чирва навчився у майстра техніці плетіння капелюхів. Перші сім солом’яних брилів виготовив для співочого ансамблю у Петриківці. За 39 років, каже, власноруч зробив понад 4 тисячі екземплярів. За словами майстра, брилі відрізняються між собою видами плетіння, формою, величиною крисів та шириною.

Оставить комментарий

avatar
250