Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Мандри Дніпропетровщиною: зачарована гора Калитва (фото)

Мандри Дніпропетровщиною: зачарована гора Калитва (фото)
19 Жов 2020 18:40 | Обласні новини

Уздовж села Китайгород Царичанського району вивищується гора з казковою назвою — Калитва. Вона виникла внаслідок танення древнього льодовика і складається з меренових наносів. З цією місциною пов’язані численні легенди та перекази. Жителі селища розповідають, що це одне з наймістичніших місць України, тож на самому вершечку гори «біси водяться», та що Калитва зберігає козацькі скарби. Так це чи ні — достеменно невідомо. А от що у старі часи тут водилися мамонти — підтвердження є. Років 5 тому недалеко від гори, на березі річки Оріль, науковці відкопали череп чималого мамонта.

КОПИТАМИ СТУКАЄ ТРОЯН

Загалом про гору Калитва (заввишки 145 метрів) іще у літописах та старовинних слов’янських казках згадується. Але чим вона була така видатна? Чи не мешкав тут сам Змій-Горинич? «Може, й мешкав!..» — хитрувато посміхаючись, зазначають місцеві жителі, й праві будуть. Бо ж здавна вважалося, що ця гора була певним «небезпечним місцем», «де усіляке могло й з вершником статися».

У казках згадується: саме тут знаходиться врослий у землю камінь (на краєчку поля Половецького), а на ньому напис: «Прямо підеш — смерть знайдеш, праворуч підеш — коня втратиш, ліворуч підеш — одруженим бути». Від цього каменя починалася так звана «стежка Трояна», відома із «Слова о полку Ігоревім». За тою стежкою в старі часи розходилися в різні боки, а потім знову сходилися три гілки Великого шовкового шляху, які приводили мандрівників до «землі Трояна»: Приазов’я, Крим і Північний Кавказ.

Оставить комментарий

avatar
250