Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Дніпрянам розповіли подробиці про участь у системі пенсійного страхування

Дніпрянам розповіли подробиці про участь у системі пенсійного страхування
21 Сер 2020 18:40 | Обласні новини

Серед актуальних питань пенсійного забезпечення є поняття страхового стажу, як його обчислити, чи існує можливість, не перебуваючи у трудових відносинах, заробити собі страховий стаж.

Почнемо з самого поняття «страховий стаж». Раніше, до 1 січня 2004 року, стаж вимірювався часом роботи і це був «трудовий стаж». Після зазначеної дати для розрахунку пенсії має значення період сплати страхових внесків. Отже, «страховий стаж» — це період, упродовж якого людина підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Обчислюється в місяцях, і той місяць (чи місяці), за який внески до Пенсійного фонду не сплачені, не зараховується до страхового стажу.

Тож, зрозуміло, що людина, яка не працює (або працює неофіційно) і не сплачує внески, — не набуває страхового стажу. І за цей період у персональній обліковій картці в системі персоніфікованого обліку дані для обчислення пенсії будуть відсутні. Пам’ятайте, що формула розрахунку пенсій установлює пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачувались страхові внес­ки.

Оставить комментарий

avatar
250