Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Дніпровські археологи відшукали залишки старовинного міста (Фото)

Дніпровські археологи відшукали залишки старовинного міста (Фото)
22 Чер 2020 20:40 | Обласні новини

На берегах річки Самари дніпровські археологи відшукали залишки старовинного забутого міста історія якого пов’язана, як із сучасним містом Дніпро, так і з Новомосковськом. Про це сайт 0569.com.ua розповідає з посиланням на директора Новомосковського історико-краєзнавчого музею імені Петра Калнишевського Костянтин Мешко.

«Археологічна експедиція Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького вже протягом кількох тижнів проводить розкопки поселення кінця 18 століття, залишки якого виявлені на околиці селища Самарівка, що неподалік Підгородного. Очолює експедицію — Олександр Старік, керівник відділу археології ДНІМ.

Що ж за місто виявили археологи? Чому воно було покинуте та забуте? Це досить цікава та заплутана історія. У 1776 році Азовський губернатор Василь Чертков, за наказом князя Григорія Потьомкіна особисто об’їжджає береги нижньої течії Самари у пошуках місцевості де розпочнеться будівництво великого міста Катеринослава. Місце було обрано при впадінні річки Кільчень у Самару (зараз це околиця м. Підгородне). У наступному році був затверджений проект майбутнього міста Катеринослава, розпочалось будівництво та його заселення: зводились адміністративні та житлові будівлі, храми. У 1782 році у місті налічувалось 2194 людини, в переважній більшості це були вивезені із Криму греки та вірмени. Було зведено 4 церкви: російська, грецька, вірменська та католицька. Також була збудована школа та губернське училище. Але вже скоро стало зрозуміло, що ця місцевість не є придатною для будівництва міста. Це була низовина, яка часто підтоплювалась весняними паводками. У тому ж 1782 році головний катеринославський лікар Шенфогель засвідчив: «по низменному своему положенню вся эта местность вредна для здоровья людей, неудобна и гибельна для экономически-хозяйственного благосостояния обывателей».

Оставить комментарий

avatar
250