Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Від посухи до заморозків: погода випробовує на міцність жителів Дніпропетровщини

Від посухи до заморозків: погода випробовує на міцність жителів Дніпропетровщини
29 Тра 2020 14:40 | Обласні новини

Тепла зима та відсутність опадів на початку весни призвели до того, що на Дніпропетровщині не було традиційної повені. Ставки пересихають, річки продовжують міліти, а родючий чорнозем чекає на вологу.  Від погодних аномалій найбільше потерпають аграрії, які ризикують утратити врожай. Чи виправлять ситуацію травневі дощі? Про це і не тільки дізнавалися «Вісті».

Температурні рекорди

 На Дніпропетровщині, як і в усій Україні, спостерігався дуже теплий березень, який бив рекорди. Мало не щодня синоптики повідомляли про аномальні температури. Спеціалісти говорили, що весна розпочалася відразу квітнем, а аграрії все ж сподівалися на дощі. Але посуха тільки набирала оберти. У травні аграрії врешті-решт дочекалися опадів, але разом із дощами прийшло і похолодання.

«Середньодобова температура повітря у березні на 3-15о перевищувала норму, максимальна ж у найтепліші дні підвищувалась до +20-24о. Такі показники більш характерні для середини квітня. Третього березня відбувся перехід середньодобової температури через +5о, а це означає початок вегетаційного періоду, тобто рослинний світ почав розвиватися на три-чотири тижні раніше звичайного строку. Опадів було мало: в березні в Дніпропетровській області випало менш як половина їхньої місячної норми», — розповів начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології Василь Гринчак.

Оставить комментарий

avatar
250