Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

На Дніпропетровщині музей святкує ювілей

На Дніпропетровщині музей святкує ювілей
28 Кві 2020 17:35 | Обласні новини

Історико-краєзнавчому музею міста Новомосковська 27 квітня виповнилося 60 років. Про історію його створення та про сам заклад розповів керівник Костянтин Мешко. Пише 0569.com.ua.

«Для працівників Новомосковського історико-краєзнавчого музею імені Петра Калнишевського визначна дата. Рівно 60 років тому, 27 квітня 1960 року, рішенням Новомосковської міської ради депутатів трудящих було розпочато створення музею історії міста Новомосковська. Три роки велась робота по збору експонатів та музейних матеріалів і лише у 1963 році музей був відкритий у приміщенні Новомосковського Свято-Троїцького собору.

Взагалі музейна справа у місті почала зароджуватись ще на початку ХХ століття. Є відомості, що до революції, в одному з будинків місцевого новомосковського купця вже існував невеликий краєзнавчий музей. На початку 1921 року розпочав роботу музей місцевого краю, відкритий відділом політосвіти, та проіснував він не довго. Того ж року в новомосковській газеті «Голос незаможного» було опубліковане звернення до жителів міста про допомогу у зборі експонатів для повітового музею революції. Чи був створений цей музей – невідомо. У 1926 році викладачі та студенти Новомосковського педагогічного технікуму (зараз кооперативний коледж економіки та права ім. С. Литвиненка) створили при закладі музей історії краю, який певно також проіснував недовго, бо відомостей про нього в подальшому ми не знаходимо.

Оставить комментарий

avatar
250