Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Пішов з життя корифей культури Криворіжжя

Пішов з життя корифей культури Криворіжжя
10 Січ 2020 12:35 | Обласні новини

На Дніпропетровщині на 93-му році життя пішов у засвіти корифей культури Широківщини, заслужений працівник культури, багаторічний режисер народного театру Дем’ян Книга, повідомляє ТРК «Рудана».

Дем’ян Ілліч народився 14 листопада 1926 року. Закінчив у Широкому зооветеринарний технікум і три роки обіймав посаду ветеринарного фельдшера. Згодом трудився монтером ліній зв’язку, вчителем трудового навчання у школі.

Природна обдарованість і театральний хист Дем’яна Ілліча проявилися ще в юні роки, з першої ж постановки «За другим фронтом».

До уславленого самодіяльного театру Дем’ян Книга приєднався у 1944 році, щойно по звільненні південного Криворіжжя від гітлерівських окупантів.

З 1950-х він обіймав посаду директора Широківського районного будинку культури, куди його призначили за невтомну сценічну діяльність.

На його плечі лягли не лише адміністративні й господарчі турботи, а й власноручне виготовлення театрального реквізиту й декорацій.

«Ці «клопоти» зробив Дем’ян Ілліч воістину справою свого життя, бо знав достеменно, що служить добру, – нікого ж не треба зайве переконувати в гуманістичній цінності театрального мистецтва, особливо в обділеній культурою сільській місцевості? — розповідає про Книгу криворізький краєзнавець Іван Найденко. — Знав, що служить правді: часто-густо впізнавали глядачі у «книжних» постановках місцевих начальничків-самодурів. Знав, що служить найперше простим трудівникам, розраджуючи їм душі відчуттям надії. Ось так і пробув директором РБК, віддаючи роботі чи не всі відпущені боженькою душевні й часові ресурси (за що шанувальники розшифрували жартома цю офіційну абревіатуру як Рідний Будинок Книги). Понад 60 років був режисером театрального колективу. А ще ж значаться в його активі, як-то кажуть, «навколопроєктні доробки» різних пам`ятників, декілька меморіальних дощок на честь видатних людей Широківщини, багаторічна діяльність у творенні експозицій районного краєзнавчого музею, колориту яких могли би позаздрити безліч музеїв аналогічного статусу».

Оставить комментарий

avatar
250