Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

На Дніпропетровщині відзначили свято Калити (Фото)

На Дніпропетровщині відзначили свято Калити (Фото)
16 Гру 2019 15:35 | Обласні новини

У Покрові Дніпропетровської області у міському музеї відзначали свято Калити. Було відтворено споконвічні Андріївські вечорниці з піснями, жартами, гаданням, приготуванням вареників та інше. Повідомляють у прес-службі міської ради.

— Це надзвичайно цікава форма, яка переносить нас у минуле. Коли відчуваєш незримий зв’язок з пращурами, бо піднімаєш знову величну обрядову спадщину, — зазначає начальник відділу культури Тетяна Сударєва.

До творчої співпраці музейники запросили учнів дев’ятої школи Дарину Капусту, Ірину Коцур, Єву Вершиніну, ЄвгенаТокаря, Олега Кандаурова, Вячеслава Ждана та ветеранів. Підготували декілька варіацій, адаптувавши вечорниці до сприйняття наймолодших покровчан та молоді.

Вечірню Калиту, як годиться, готували під спів старшого покоління та звуки бандури, у виконанні учениці школи мистецтв Варвари Сізової. Дівчата гадали на судженого та слухали спогади, як проводили вечорниці наприкінці 40-х та початку 50-х. У забавах, співах, з жартами відтворювали ігри та обряд кусання Калити — на щастя і долю. Лише з добрими помислами ліпили вареники побажань.

Оставить комментарий

avatar
250