Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

На Дніпропетровщині гурт «Криниця» відзначив тридцятиліття (Фото)

На Дніпропетровщині гурт «Криниця» відзначив тридцятиліття (Фото)
13 Лис 2019 17:40 | Обласні новини

Якщо говорити про духовні скарби Придніпров’я, то серед визнаних одразу назвемо народний фольклорно-етнографічний гурт «Криниця» з Підгородного – колишнього козацького поселення, а нині міста неподалік Дніпра. Повідомляє Pidgorodne.dp.ua.

Мабуть, важко згадати ще якісь подібні аматорські колективи, творча біографія яких сягнула трьох десятиліть. Народний гурт «Криниця» нещодавно відзначив своє тридцятиліття в міському Будинку культури , де вони, до слова, щороку звітують перед своїми земляками про свої успіхи на пісенній сцені. А допомогли їм влаштувати свято з нагоди ювілейної дати місцеві аграрії і ветеранська організація разом з представниками міської влади.

За три десятиліття – сотні виступів перед краянами, майже по всіх областях України, в Польщі, Угорщині , Білорусі, Болгарії. Їхні козацькі пісні стали надбанням нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО і взяті під охорону. Серед численних нагород, одержаних колективом на районних, міських, обласних, Всеукраїнських, Міжнародних фестивалях-конкурсах, є у «Криниці» найпам’ятніші — це Міжнародна літературна премія імені Дмитра Івановича Яворницького, котрий у Підгородньому записав не один десяток українських народних пісень, а жінки-піснярки вивчили його записи у фондах Дніпровського історичного музею імені Яворницького і відтворили їх у своїх концертних програмах. І ще про одну перемогу у Всеукраїнському фестивалі сільської пісні згадують у гурті з приємністю, бо їхній спів високо поцінував відомий український співак Костянтин Огнєвой — голова журі фестивалю. Сам співак навіть поділився спогадами про те , як під час голоду 30-х років жив у Підгородному і рятувався гарбузами. Відзнака ж ЮНЕСКО додала нового творчого імпульсу цьому відомому колективу. До речі, разом із «Криницею» у список носіїв козацьких пісень Дніпропетровщини внесено ще два самобутні аматорські колективи – це «Першоцвіт» із Кочережок і «Богуславочка» із села Богуслав ( Західний Донбас). Гурти ці нині пов’язує творча співпраця. Недавно підгороднянці зустрічалися з «Першоцвітом» і «Богуславочкою».

Оставить комментарий

avatar
250