Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Фахівець Запорізької АЕС взяв участь у роботі форуму ВАО АЕС на атомній електростанції «Пакш»

Фахівець Запорізької АЕС взяв участь у роботі форуму ВАО АЕС на атомній електростанції «Пакш»
11 Лип 2019 09:48 | Новини Нікополя

Провідний інструктор – керівник служби підготовки персоналу автоматизованої системи керування технологічними процесами і електротехнічного устаткування навчально-тренувального центру Олег Дереза, як представник Запорізької АЕС, взяв участь у роботі форуму ВАО АЕС, який проходив в Угорщині на АЕС «Пакш». Головною темою зустрічі були питання відбору і навчання персоналу для споруджуваних атомних електростанцій.

За підтримки ВАО АЕС керівництво атомної станції «Пакш» зібрало у себе на проммайданчику представників навчально-тренувальних центрів атомних електростанцій України, Росії, Словаччини, Білорусі, Чехії та Болгарії, щоб фахівці поділилися досвідом своїх напрацювань в області підготовки персоналу. Коло питань, що обговорювалися під час міжнародної робочої зустрічі, було обрано не випадково, тому що Угорщина найближчим часом планує побудувати ще два нових енергоблоки ВВЕР-1200 – АЕС «Пакш-2».

Під час зустрічі Олег Дереза представив доповідь про можливості тренажерного комплексу спеціальної підготовки ремонтного персоналу навчально-тренувального центру Запорізької АЕС. Презентація викликала живий інтерес серед усіх присутніх, а також питання можливості проходження студентами виробничої практики на тренажері.

«Слухаючи презентації колег, спілкуючись з ними, я переконався, що всі учбові центри використовують системний підхід в підготовці персоналу, а також піклуються про культуру безпеки і надійність експлуатації АЕС. Аналізуючи хід міжнародної робочої зустрічі, я зазначив, що у порівнянні з іншими, Центр підготовки ремонтного персоналу ЗАЕС має дійсно унікальні можливості», – підкреслив Олег Дереза.

АЕС «Пакш-1» – єдина атомна станція Угорщини, експлуатує чотири реакторні установки типу ВВЕР-440, які побудовані ще у 80-і роки. До 2030 року ці енергоблоки мають бути виведені з експлуатації, тому виникла необхідність в заміні діючих потужностей, які виробляють 50% електроенергії в країні.

П’ятий і шостий енергоблоки АЕС «Пакш-2» планується побудувати поряд з енергоблоками першої черги. У червні 2019 року на майданчику розпочалися будівельно-монтажні роботи. Разом з будівництвом станція вже думає про підготовку персоналу, який буде працювати на нових ядерних установках. Тому в поточному році вищі учбові заклади Угорщини відкрили нові факультети, які готуватимуть фахівців для роботи на блоках ВВЕР-1200.

Оставить комментарий

avatar
250