Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Новини АЄС. На виконання вимог Закону України «Про ринок електричної енергії»

Новини АЄС. На виконання вимог Закону України «Про ринок електричної енергії»
29 Тра 2019 15:19 | Новини Нікополя

На виконання вимог пп.12 п.4 ст.30 Закону України «Про ринок електричної енергії» Запорізька АЕС повідомляє наступне:
Джерелом для виробництва електричної і теплової енергії на Запорізькій АЕС є ядерне паливо (збагачений уран). Частка використання джерела у виробництві електроенергії і тепла – 100%.
Енергоблоки Запорізької АЕС відповідають сучасним міжнародним вимогам ядерної та радіаційної безпеки, що засвідчують перевірки Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) та Всесвітньої асоціації організацій ВАО, які експлуатують АЕС.
Радіаційний контроль об’єктів навколишнього середовища в районі розташування ВП «Запорізька АЕC» здійснює лабораторія зовнішнього радіаційного контролю (ЛЗРК) служби радіаційного захисту (СРЗ) цеху радіаційної безпеки (ЦРБ). Лабораторія в 2018 році пройшла перевірку на право проведення вимірів та отримала Свідоцтво про визнання вимірювальних можливостей №Z-8/14-57-5. Свідоцтво дійсно до 03.01.2023 року.
Точки контролю, обсяг, періодичність відбору проб об’єктів навколишнього середовища визначені в «Регламенте радиационного контроля при эксплуатации объектов ОП «Запорожская АЭС», який затверджений ДП «НАЕК «Енергоатом», погоджений з Держатомрегулювання та Міністерством охорони здоров’я України.
Аналіз багаторічних спостережень по радіаційному впливу об’єктів ВП «Запорізька АЕС» на навколишнє середовище підтверджує наступні висновки:
– газо-аерозольні викиди в атмосферу й водні скиди радіоактивних речовин у Каховське водосховище об’єктами ВП ЗАЕС протягом усього періоду експлуатації значно нижче встановлених допустимих рівнів;
– радіаційний стан визначається радіонуклідами природнього й космогенного походження, а також радіонуклідами глобального забруднення атмосфери, що утворювалися при випробуванні ядерної зброї, та які надійшли до атмосфери в результаті аварії на Чорнобильській АЕС; додатковий внесок ВП ЗАЕС у забруднення повітряного басейну, водних об’єктів, ґрунтового й рослинного покриву довгоіснуючими радіонуклідами Cs-137 і Sr-90 у зоні спостереження не виявлений;
– потужність дози гамма-випромінювання й інтегральна доза на місцевості в межах зони спостереження ВП ЗАЕС (за винятком періоду аварії на ЧАЕС) перебували на рівні фонових значень, характерних для даного регіону;
– у цілому, рівень радіаційного впливу ВП ЗАЕС на населення й навколишнє середовище не перевищує 0,05% від дози, створюваної природними джерелами випромінювання, і не змінює природний рівень природньої радіації в районі розташування ВП ЗАЕС.
За весь період експлуатації сховища відпрацьованого ядерного палива, зміст радіонуклідів у пробах навколишнього середовища в районі майданчика сховища відповідає природньому рівню. Потужність дози гамма-випромінювання на відстані 50 метрів від зовнішнього огородження на висоті 1 метр не перевищує фонових значень.
Таким чином, результати багаторічного радіологічного моніторингу дозволяють говорити про відсутність радіаційного впливу від ЗАЕС на навколишнє середовище в районі розташування атомної станції.
Природоохоронна діяльність у ВП ЗАЕС здійснюється у відповідності до законодавства України та включає діяльність з моніторингу навколишнього середовища, контролю і аналізу викидів, скидів в навколишнє середовище, розробку та впровадження заходів щодо зниження впливу на довкілля.
Атмосферне повітря.

ВП ЗАЕС отримує дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел в установленому законодавством порядку.
Для отримання дозволу на викиди ВП ЗАЕС проводить інвентаризацію викидів забруднюючих речовин та розробку документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів відповідно до вимог природоохоронного законодавства України, подає до відповідних територіальних органів матеріали для постановки на державний облік.
З урахуванням фактичного часу роботи устаткування викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від проммайданчиків №1-14 ВП ЗАЕС за 2018 рік склали 39,698 т, діоксиду вуглецю – 1234,384 т, що не перевищує обсягів, установлених дозволами на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами проммайданчиків ВП ЗАЕС.
Контроль викидів від стаціонарних джерел здійснює атестована еколого-хімічна лабораторія (ЕХЛ) служби охорони навколишнього середовища (СОНС) згідно затвердженому графіку, в обсязі, установленому дозволами на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами проммайданчиків ВП ЗАЕС.
Водокористування та охорона водних ресурсів.
За 2018 рік ВП ЗАЕС забрано води у межах лімітів, встановлених Дозволом на спеціальне водокористування:
• питної – 784,2 тис.м3;
• технічної – 339 252,9 тис.м3.
Скидання зворотних вод зі ставка-охолоджувача до Каховського водосховища здійснюється відповідно Дозволу на спеціальне водокористування, при наявності гранично допустимої концентрації (ГДК) і встановлених нормативів гранично допустимого скидання (ГДС) забруднюючих речовин та регламенту продувки.
Обсяг скинутих зворотних вод зі ставка-охолоджувача у Каховське водосховище у 2018 році склав 258471,5580 тис.м3 (планований обсяг продувки 315360,0000 тис.м3).
Ліміт скидання забруднюючих речовин продувки ставка-охолоджувача в Каховське водосховище (без обліку мінералізації) – 3810,40025 т, фактичне скидання у 2018 році склало (без обліку мінералізації) – 1695,29769 т.
Комплексний аналітичний контроль, який проводить ЕХЛ СОНС, дозволив встановити, що за час скидання продувних вод зі ставка-охолоджувача ВП ЗАЕС в Каховське водосховище протягом 2018 року виробнича діяльність ВП ЗАЕС не завдала негативного впливу на прилеглу акваторію Каховського водосховища.
Поводження з відходами.
За 2018 рік на ВП ЗАЕС утворено відходів 9488,685467 т.
По класам небезпеки утворилося:
1 клас небезпеки: 7,799674 т;
2 клас небезпеки: 145,51543 т;
3 клас небезпеки: 541,7414 т;
4 клас небезпеки: 8793,628963 т.
Поводження з відходами здійснювалося відповідно до діючих правил та норм.
За 2018 рік не виявлено перевищень:
– нормативів гранично допустимих викидів та величини масової витрати, встановлених Дозволом на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря;
– лімітів водоспоживання;
– лімітів скидів хімічних речовин з продувними водами в Каховське водосховище.

Оставить комментарий

avatar
250