Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

На виконання вимог Закону України «Про ринок електричної енергії»

Джерело: ЗАЕС

На виконання вимог Закону України «Про ринок електричної енергії»
20 Січ 2021 11:24 | Новини Нікополя

На виконання вимог пп.12 п.4 ст.30 Закону України «Про ринок електричної енергії» Запорізька АЕС повідомляє наступне:

Джерелом для виробництва електричної і теплової енергії на Запорізькій АЕС є ядерне паливо (збагачений уран). Частка використання джерела у виробництві електроенергії і тепла – 100%.

Енергоблоки Запорізької АЕС відповідають сучасним міжнародним вимогам ядерної та радіаційної безпеки, що засвідчують перевірки Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) та Всесвітньої асоціації організацій, які експлуатують АЕС (ВАО АЕС).

Радіаційний контроль об’єктів навколишнього середовища в районі розташування ВП «Запорізька АЕC» здійснює лабораторія зовнішнього радіаційного контролю (ЛЗРК) служби радіаційного захисту (СРЗ) цеху радіаційної безпеки (ЦРБ). Лабораторія в 2018 році пройшла перевірку на право проведення вимірів та отримала Свідоцтво про визнання вимірювальних можливостей №Z-8/14-57-5. Свідоцтво дійсне до 03.01.2023 року.

Точки контролю, обсяг, періодичність відбору проб об’єктів навколишнього середовища визначені в «Регламенте радиационного контроля при эксплуатации объектов ОП «Запорожская АЭС», який затверджений ДП «НАЕК «Енергоатом», погоджений з Держатомрегулювання та Міністерством охорони здоров’я України.

Аналіз багаторічних спостережень радіаційного впливу об’єктів ВП «Запорізька АЕС» на навколишнє середовище підтверджує наступні висновки:

– газо-аерозольні викиди в атмосферу й водні скиди радіоактивних речовин у Каховське водосховище об’єктами ВП ЗАЕС протягом усього періоду експлуатації значно нижчі встановлених допустимих рівнів;

– радіаційний стан визначається радіонуклідами природнього й космогенного походження, а також радіонуклідами глобального забруднення атмосфери, що утворилися при випробуванні ядерної зброї, та які надійшли до атмосфери в результаті аварії на Чорнобильській АЕС; додатковий внесок ВП ЗАЕС у забруднення повітряного басейну, водних об’єктів, ґрунтового й рослинного покриву довгоіснуючими радіонуклідами Cs-137 і Sr-90 у зоні спостереження не виявлений;

– потужність дози гамма-випромінювання й інтегральна доза на місцевості в межах зони спостереження ВП ЗАЕС (за винятком періоду аварії на ЧАЕС) перебували на рівні фонових значень, характерних для даного регіону;

– у цілому, рівень радіаційного впливу ВП ЗАЕС на населення й навколишнє середовище не перевищує 0,05% від дози, що створюється природними джерелами випромінювання, і не змінює природний рівень радіації в районі розташування ВП ЗАЕС;

– результати радіаційних вимірювань на майданчику сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП) показують, що за весь період експлуатації вміст радіонуклідів у стічній воді, підземній воді, атмосферному повітрі та атмосферних випадах відповідає рівню, характерному для даної місцевості. Потужність експозиційної дози гамма-випромінювання в контрольних точках відповідає рівню «нульового» фону. Радіаційна обстановка в районі вентильованих контейнерів зберігання (ВКЗ) та майданчика ССВЯП стабільно безпечна.

Таким чином, результати багаторічного радіологічного моніторингу дозволяють говорити про відсутність радіаційного впливу ВП ЗАЕС на навколишнє середовище в районі розташування атомної станції.

Вплив на навколишнє середовище, спричинений виробництвом електричної енергії в частині утворення радіоактивних відходів у 2020 році, склав 0,00000005829 м.куб/кВтг.

Природоохоронна діяльність у ВП ЗАЕС здійснюється у відповідності до законодавства України та включає діяльність з моніторингу навколишнього середовища, контролю і аналізу викидів, скидів в навколишнє середовище, розробки та впровадження заходів зі зниження впливу на довкілля.

Атмосферне повітря

ВП ЗАЕС отримує дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел в установленому законодавством порядку.

Для отримання дозволу на викиди ВП ЗАЕС проводить інвентаризацію викидів забруднюючих речовин та розробку документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів відповідно до вимог природоохоронного законодавства України, подає до відповідних територіальних органів матеріали для постановки на державний облік.

Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел для промислових майданчиків ВП ЗАЕС № 1-14 у 2020 році не повинні були перевищувати – 47,071 тон/рік, крім того викиди вуглецю діоксиду не повинні були перевищувати – 1634,965 тон/рік.

З урахуванням фактичного часу роботи устаткування викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від проммайданчиків №1-14 ВП ЗАЕС за 2020 рік склали 37,679 т, вуглецю діоксиду – 992,036 т, що не перевищує обсягів, встановлених дозволами на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами проммайданчиків ВП ЗАЕС.

Контроль викидів від стаціонарних джерел здійснює атестована еколого-хімічна лабораторія (ЕХЛ) служби охорони навколишнього середовища (СОНС) згідно з затвердженим графіком, в обсязі, встановленому дозволами на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами проммайданчиків ВП ЗАЕС.

Водокористування та охорона водних ресурсів

За 2020 рік ВП ЗАЕС відібрано води у межах лімітів, встановлених Дозволом на спеціальне водокористування:

• питної – 711,0 тис. м.куб;

• технічної – 237 399,4 тис. м.куб.

Скидання зворотних вод зі ставка-охолоджувача до Каховського водосховища здійснюється відповідно до Дозволу на спеціальне водокористування, при наявності гранично допустимої концентрації (ГДК) і встановлених нормативів гранично допустимого скидання (ГДС) забруднюючих речовин та регламенту продування.

Обсяг скинутих зворотних вод зі ставка-охолоджувача у Каховське водосховище у 2020 році склав 161 582,7 тис. м.куб (планований обсяг продування 314 140,060 тис. м.куб).

Ліміт скидання забруднюючих речовин продування ставка-охолоджувача в Каховське водосховище (без обліку мінералізації) – 3463,44188 т/рік, фактичне скидання у 2020 році склало (без обліку мінералізації) – 679,23457 т.

Комплексний аналітичний контроль, який проводить ЕХЛ СОНС, дозволив встановити, що за час скидання продувних вод зі ставка-охолоджувача ВП ЗАЕС в Каховське водосховище протягом 2020 року, виробнича діяльність ВП ЗАЕС не завдала негативного впливу на прилеглу акваторію Каховського водосховища.

Поводження з відходами

За 2020 рік на ВП ЗАЕС утворено відходів 10 458,8 т.

За класами небезпеки утворилося:

1 клас небезпеки: 6,33870411 т;

2 клас небезпеки: 102,587762 т;

3 клас небезпеки: 592,3437 т;

4 клас небезпеки: 9 757,5 т.

Операції у сфері поводження з відходами у ВП ЗАЕС: збір; тимчасове зберігання до передачі спеціалізованій організації згідно з договором, укладеним ВП СГ; розміщення у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах.

Поводження з відходами здійснювалося відповідно до діючих правил та норм.

За 2020 рік не виявлено перевищень:

– нормативів гранично допустимих викидів та величини масової витрати, встановлених Дозволом на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря;

– лімітів водоспоживання;

– лімітів скидів хімічних речовин з продувними водами в Каховське водосховище.

Оставить комментарий

avatar
250