Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Фахівець Запорізької АЕС представив досвід станції у форматі кращої світової практики на АЕС «Бушер»

Фахівець Запорізької АЕС представив досвід станції у форматі кращої світової практики на АЕС «Бушер»
30 Лип 2019 12:35 | Новини Нікополя

Заступник головного технолога Запорізької АЕС Вячеслав Блєдних в якості міжнародного експерта взяв участь у роботі місії підтримки ВАО АЕС на Бушерській АЕС в Ірані, де представив позитивний досвід розробки та впровадження класифікаційних карт аварійного плану на ЗАЕС.

Місія підтримки ВАО АЕС на Бушерській АЕС була присвячена важливій темі:«Способи проведення оцінки стану ядерної безпеки на АЕС».

«АЕС «Бушер» звернулася до ВАО АЕС з проханням надати допомогу в редагуванні класифікатора аварій на основі 4-рівневого класифікатора аварійного реагування, запропонованого МАГАТЕ. А оскільки Запорізька АЕС досить далеко просунулася в цьому напрямку й на її майданчику накопичений чималий досвід, ВАО АЕС запропонувала ним поділитися»,– розповів заступник головного технолога Запорізької АЕС Вячеслав Блєдних.

«Вимоги МАГАТЕ полягають у тому, щоб класифікувати аварію за технологічними критеріями якомога раніше, не чекаючи вихідних даних радіаційної розвідки по забрудненню території. Щоб в максимально короткий час визначити, наскільки високий рівень її небезпеки, і терміново вжити необхідні заходи», – пояснив Вячеслав Блєдних.

На Запорізькій АЕС Вячеслав Блєдних є розробником класифікаційних карт аварійного плану. Ця робота була виконана ним кілька років тому – в процесі приведення аварійної документації станції у відповідність до рекомендацій МАГАТЕ. Призначення цих карт – встановити класифікацію усіх можливих аварій (промислових, на майданчику, комунальних).

Отриманий на Запорізькій АЕС досвід поширився на інші українські АЕС і був успішно впроваджений з урахуванням особливостей кожного майданчика. Ці напрацювання були відзначені експертами ВАО АЕС як позитивна практика, яка гідна бути представленою на світовому рівні.

Під час місії Вячеслав Блєдних для колег АЕС «Бушер» розробив низку рекомендацій щодо використання їхніх проектних матеріалів для переходу на новий класифікатор. Також відкоригував розроблений іранськими фахівцями шаблон, вказав на помилки в алгоритмі та рекомендував, яким шляхом йти далі.

«Якщо нас запрошують на такі місії як міжнародних експертів, просять поділитися досвідом, це в першу чергу, престиж нашої країни. Це висока оцінка атомної енергетики України на світовому рівні», – підсумував участь у роботі місії заступник головного технолога ЗАЕС.

Оставить комментарий

avatar
250