Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Бережи свій зір! Тобі потрібно це знати!

Бережи свій зір! Тобі потрібно це знати!
7 Чер 2019 10:03

Рубрика  «Поради лікаря»  і сьогодні ми Вам розповімо, про катаракту.

Стародавні греки називали катаракту «водоспад» – kataraktes. Людина бачить як би крізь завісу, запотівше скло.

Що потрібно знати про катаракту ?

За даними ВООЗ кількість людей, які втратили зір внаслідок катаракти, у світі в 2025 році може збільшитись до 40 млн. За статистичними даними, в середньому у світовій популяції, на катаракту страждає більше 70% населення у віці старше 70 років та біля 20% у віці 40-60 років.

Катаракта посідає перше місце в Україні за поширеністю серед захворювань очей.

Це обумовлює те, що сьогодні катаракта розглядається не лише, як одна з актуальних офтальмологічних проблем, але і як важлива медико-соціальна проблема.

Причини катаракти багатофакторні. Крім віку, етіологічні, епідеміологічні дослідження виявили низку факторів ризику катаракти:

– цукровий діабет;
– надмірне сонячне опромінення;
– стероїди ;
– харчування та соціально-економічний статус;
– стиль життя—куріння і алкоголь;
– хронічне зневоднення;
– очна хірургія і травми;
– спадковість вікової катаракти.

В основі катарактогенезу лежить денатурація білкових структур речовини кришталика.
Вікова катаракта виявляється найчастіше.
Катаракта прогресує з плином часу, тому важливо, щоб своєчасне наступне обстеження сприяло правильному прийняттю рішення щодо втручання, для запобігання подальшій втраті зору.
З розвитком мікрохірургічної техніки та технологій внутрішньо очних кришталиків якість після операційної реабілітації зору також продовжує поліпшуватися,неминуче впливаючи на показання до операції.

Показання до хірургічної операції:

– значне послаблення зорових функцій або їх втрата, що впливає на якість та спосіб його життя, працездатність;

– помутніння кришталика перешкоджає діагностуванню або оптимальній терапії патологічних станів заднього сегмента ока, наприклад при цукровому діабеті щоб контролювати зміни сітківки і виконувати очні процедури, такі як фотокоагуляція.

– кришталик викликає підвищення очного тиску та вторинну глаукому;

– кришталик провокує закрито кутову глаукому.

Хірургічне лікування катаракти є одним із найбільш успішних типів лікування в історії медицини. Без хірургічного втручання пацієнти зазнавалиб стабільного погіршення зору та функціонального статусу. За втручання пацієнти швидко відновлюють бездоганний зір та отримують можливість знову повноцінно вести звичний спосіб життя.

Утрату зорової функції у людей похилого віку пов’язують зі спадом фізичного та розумового функціонування, а також незалежність при здійсненні повсякденної діяльності, включаючи кермування в нічний і денний час, соціальну й домашню діяльність. Довгострокове спостереження (10 років) за пацієнтами засвідчило, що в пацієнтів після хірургічної операції катаракти спостерігалося істотне поліпшення основних показників душевного здоров’я. Хірургія катаракти може також позитивно вплинути на безсоння. Зорове порушення є важливим фактором ризику для падінь і переломів шийки стегна, було виявлено, що погане просторове сприйняття й контрастна чутливість, зокрема, значно підвищують ризик перелому шийки стегна.

Було виявлено, що хірургічна операція катаракти першого ока знизила частоту падінь і переломів на 34% за 12- місячний період. Подібні покращення були виявлені після хірургічної операції катаракти другого ока. Порушення зору при катаракті та підвищений ризик падінь можуть бути факторами, що свідчать на користь операції з приводу катаракти у літніх людей. Зоровий розлад, зокрема зниження гостроти зору й контрастної чутливості, пов’язують із труднощами при керуванні автомобілем. Імовірність ДТП із вини водіїв із запущеними випадками катаракти за 5-річний період дослідження була в 2,5 рази вищою, ніж у водіїв без катаракти.

При порівнянні дорослих людей, що перенесли операцію катаракти на очах, із людьми, що не зазнали такої операції, частотність ДТП із вини перших скоротилася вдвічі.

На завершення можна сказати, що існує безліч досліджень, які вказують на те, що фізичні функції, душевне здоров’я, емоційне благополуччя, безпеку та загальну якість життя можна поліпшити при відновленні зорової функції за допомогою хірургії катаракти.

Відновлення зору:

– Покращує можливість виконання повсякденної діяльності.
– Поліпшує можливості для продовження або поновлення професійної діяльності.
–  Підвищує мобільність (ходіння, кермування).
– Поліпшене душевне здоров’я та емоційне благополуччя як другорядний результат хірургії    катаракти може включати такі позитивні аспекти:
–  Підвищена самооцінка й незалежність.
– Підвищена здатність уникати травм.
–  Підвищена соціальна контактність і здатність брати участь у соціальній діяльності.
–  Подолання почуття страху сліпоти.

Найкращим методом видалення катаракти у всьому світі визнана факоемульсифікація.

Переважній більшості пацієнтів рекомендована операція у денному стаціонарі під місцевою анестезією і є загальноприйнятою моделлю надання допомоги. Пацієнтам, у яких зряче лише одне око, можливо, буде потрібно переночувати у стаціонарі, якщо місцева анестезія послаблює зір після операції, і вони не мають родича або особи, яка здійснює догляд за ними.

У медичному центрі «Імпульс» проводиться оперативне лікування катаракти методом факоемульсифікації на найсучаснішому обладнанні спеціалістами вищої кваліфікаційної категорії з використанням штучних кришталиків провідних світових виробників. Пацієнти мають можливість лікуватися в комфортних умовах, залишаючись під цілодобовим спостереженням кваліфікованого персоналу.


Робимо висновок:

Проходьте щорічний профілактичний огляд у офтальмолога.

Сучасна високоточна діагностична апаратура дозволяє виявити розвиток хвороби вже на ранніх стадіях – і максимально оперативно прийняти необхідні лікувальні заходи, не допускаючи розвитку небезпечних ускладнень.

Далі буде ще багато цікавої та корисної інформації в рубриці «Поради лікаря».

На все добре, не хворійте та будьте щасливі !

Публікація створена Редакцією Нікопольського Інформаційного Порталу для «Радіо Ностальжі 102,4 FM»

 

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250