Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Вплив відеоігор на психічне здоров’я людини

Вплив відеоігор на психічне здоров’я людини
12 Тра 2020 08:47

Всім противникам відеоігор варто задуматися над своєю позицією ще раз.

Нове дослідження показало, що з їх допомогою можна поліпшити соціальні та когнітивні навички.

Авторкою роботи стала професор інформатики Саскачеванського університету Ріган Мандрик. Вона продемонструвала, що з відеоігор можна отримати певну користь, особливо в період самоізоляції і соціального дистанціювання. Зокрема, мова йде про зменшення стресу і поліпшення когнітивних здібностей.

“Коли люди грають у відеоігри, вони насправді отримують переваги для емоційного та психічного благополуччя. Вони можуть втекти від реальності на якийсь час і провести час з іншими людьми”, – зазначає вона.

Хоча основна увага в дослідженні приділялася людям у віці від 18 до 55 років, в ньому також розглядаються інші вікові групи, починаючи від дітей і закінчуючи людьми похилого віку. Всі з них отримали певні переваги від відеоігор.

Источник : http://zdorovia.com.ua/

Розвивають когнітивні і соціальні навички у дітей

Комп’ютерна залежність у дітей – серйозна проблема, однак вчені все частіше відзначають позитивний вплив помірного захоплення відеоіграми на психічне здоров’я, когнітивні і соціальні навички.

Сюжетні гри, де увага дитини зосереджена на оповіданні, підвищують здатність до концентрації і виробляють корисну звичку до читання. Психологи з Університету Фрайбурга (Німеччина) стверджують, що система віртуальних заохочень також підсилює мотивацію, яку гравець зможе використовувати і в реальному житті.

Цікаве дослідження провели співробітники Європейської Школи Дитячого психічного здоров’я, зібравши у батьків і вчителів анкетні дані про успішність та поведінку італійських, голландських, німецьких, турецьких, болгарських і литовських школярів. Серед відмінників і хорошистів любителів комп’ютерних ігор виявилося майже в 2 рази більше, ніж серед учнів з більш низькою успішністю. Також геймери мали менше проблем з однолітками і краще інтегрувалися в шкільне співтовариство.

Втім, лікарі як і раніше вважають, що батькам слід контролювати час, який дитина проводить за комп’ютером або приставкою. Американська асоціація психологів рекомендує обмежувати тривалість гри двома годинами на день.

Покращують пам’ять у літніх людей

Комп’ютерні ігри мають непоганий потенціал і як профілактика деменції у літніх людей. Дослідники Каліфорнійського університету в Ірвіні (США) опублікували в журналі Neuroscience статтю, в якій говориться, що 3D ігри покращують роботу пам’яті на 12%.

Вчені попросили студентів-добровольців протягом 2 тижнів грати в одну із запропонованих відеоігор: Angry Birds в 2D або Super Mario в 3D. Після двотижневого ігрового періоду учасники пройшли тест на продуктивність пам’яті. Виявилося, що в порівнянні зі студентами, які грали в 2D гри, учасники з другої групи поліпшили продуктивність пам’яті на цілих 12%.

Вчені пояснюють, що об’ємні зображення, схожі з об’єктами навколишнього середовища, посилюють нейронну активність, посилаючи часті сигнали в гіпокамп – ділянку мозку, відповідальну за нашу пам’ять і здатність до навчання.

Можуть вилікувати фобії

Відеоігри, що симулюють реальні дії, давно допомагають пілотам американських повітряних військ подолати страх і навчитися керувати літаком. ВВС США використовують симулятор водіння. Якщо пілот «розіб’ється» в симуляторі, він запам’ятає свою помилку, перезапустить програму і спробує виконати завдання інструктора ще раз. А ось помилки при навчанні на реальній дорогій машині можуть обернутися втратою для здоров’я пілота і неабиякими витратами.

Піхотинці також тренують тактичні навички за допомогою комп’ютерних ігор в жанрі шутер. Занурюючись у віртуальну реальність, військові випробують різні прийоми для досягнення цілей, отримуючи досвід, який стане в нагоді і на полі бою.

Психологи ж взяли на озброєння комп’ютерні ігри як ліки проти фобій. Наприклад, фахівці лікарні Ван Гога в місті Шарлеруа (Бельгія) допомагають пацієнтці з агорафобією і акрофобією подолати страхи за допомогою шолома віртуальної реальності. Дівчина вчиться пересуватися в «відкритих і людних місцях», не піддаючи себе зайвому стресу.

– Свого часу гри допомогли мені дізнатися багато нового. Наприклад, стратегія Crusader Kings 2 охоплює всі ключові історичні події в Європі з 769 по 1453. У ньому освітлене безліч фактів, яким не приділяли уваги на уроках історії. Школярам такі знання однозначно знадобляться, до того ж вони набагато наочніше підручника.

Завдяки тому, що гри періодично не працювали, довелося розбиратися в пристрої комп’ютера і програмному забезпеченні. Це може надихнути дитину освоювати комп’ютерну мову, а програмування – досить перспективне заняття.

Крім того, є безліч симуляторів, кожен з яких дасть уявлення про ту чи іншу сферу діяльності: Містобудівні симулятори (Sim City), Авіасимулятори (X-Plane 10), Космічні пригоди (Kerbal Space Program і Universe Sandbox). Ігри допомагають розвиватися, розважаючи, і в цьому – їх головна цінність.

Підвищують ерудицію: коментар геймера

Ми попросили дорослого геймера з солідним ігровим стажем розповісти, як захоплення вплинуло на нього. Киянину Віталію Яценко 26, і вже з 6 років він входить в світ консольних і комп’ютерних ігор.

Источник : https://ukrhealth.net/

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250