Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ…

МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ…
17 Жов 2019 07:40

Ми продовжуємо нашу рубрику публікацій під назвою «Мандруй Україною».

Сьогодні ми Вам розповімо про Петриківка.

Петриківка — селище міського типу, центр Петриківського району Дніпропетровської області. Відоме своїм народним мистецтвом — петриківським розписом.

Петриківка пишається своїм Центром народного мистецтва «Петриківка», створеним у 1991 р. Це перше підприємство в Україні, де народні майстри з найманих працівників перетворилися на співвласників. У 2005 році на 4-му з’їзді Національної Спілки художників України прийнято рішення про присвоєння колективу центру почесного звання «національного». Підприємство створює вироби з дерева з петриківським розписом на токарній, столярній та ручно-різьбленій основах з екологічно чистих, високоякісних матеріалів на базі древніх народних традицій регіону.

Хочете розвіяти сірість буднів? Досить на день з’їздити в Петриківку, щоб отримати заряд бадьорості від барвистого розпису місцевих майстрів і навчитися створювати такі ж візерунки самостійно.

На батьківщині унікального петриківського розпису твори місцевих живописців зустрічають гостей фактично “з порогу”. Уздовж головної автотраси, що пролягає через селище, розтягнувся найдовший петриківський візерунок в світі: розпис прикрашає 120-метровий паркан, який завдяки цьому малюнку увійшов до Книги рекордів України.

Народним  живописом більш ніж 300-річна Петриківка відома фактично з моменту заснування. Уже в XVIII столітті петриківський орнамент відрізнявся особливим колоритом, і розписані місцевими майстрами скрині, дерев’яні тарілки і ложки, а також килими, виткані тутешніми ткачихами, користувалися великим попитом на ярмарках.

Будинки петриківців відрізнялися від банальних білих мазанок: їх розписували яскравими візерунками як всередині, так і зовні. Тепер цю традицію відроджують – в рамках проекту “Петриківка. Restart” планується прикрасити розписами спочатку сім найпомітніших будівель селища (адміністрацію, автовокзал, дитячий сад і т. Д.), а згодом – і більшість будинків селища.

Окрім цих 10 головних туристичних об’єктів в Петриківці ще є на що подивитися, це і Дитяча художня школа, і давня «біла» церква, і руїни фабрики «Дружба», і місцевий придорожний базар.

Ще багато цікавого ми розповімо Вам в рубриці «Мандруй Україною» на нашому порталі. Слідкуйте за оновленнями.

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250