Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ…

МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ…
23 Вер 2019 07:40

Ми продовжуємо нашу рубрику публікацій під назвою «Мандруй Україною».

Сьогодні ми Вам розповімо про Яремче.

Яремче — місто обласного підпорядкування в Україні, Івано-Франківській області. Розміщене на річці Прут, на автошляху Івано-Франківськ — Рахів — Ужгород. Залізниця зв’язує місто з обласним центром, Тернополем, Києвом та Львовом.

Яремче — найвідоміший кліматичний курорт Прикарпаття, туристичний центр Івано-Франківщини та цілої Гуцульщини; центр «зеленого» туризму Прикарпаття, також називають обличчям гірськолижної країни Буковель (c.Поляниця).

Сьогодні Яремче — відомий низькогірний кліматичний та гірськолижний курорт, центр туризму і відпочинку на Прикарпатті. Місто оточено горами, які на півночі і півдні переходить у мальовничі пагорби, вкриті густими хвойними і листяними лісами. Тут розташовані численні санаторії, у тому числі для хворих на туберкульоз легенів, будинки відпочинку, туристичні бази та готелі.

Низькогірний курорт Яремче розкинувся в неймовірно красивій місцевості на березі річки Прут, що радує погляд туриста. Населений пункт щорічно відвідують тисячі людей, охочих насолодитися чарівною панорамою Карпатських гір, подихати чистим гірським повітрям, оздоровитися, спробувати страви традиційної гуцульської кухні, побачити місцеві природні пам’ятки, культові споруди – старовинні церкви, каплиці.

Яремче є чим здивувати мандрівника! Головною визначною пам’яткою Яремче, його «візитною карткою» є каскадний, повноводний водоспад «Пробій», розташований в самому «серці» міста. Води річки Прут з величезною силою перекочуються по кам’яних брилах і з гуркотом падають вниз з восьмиметрової висоти.

В місті Яремче, поблизу автомобільної траси і залізничного мосту через річку Прут, недалеко від водоспаду Пробій, працює найбільший і найпопулярніший в українських Карпатах сувенірний ринокцентр народних промислів Карпат. Тут можна придбати гірські, цілющі трави, ароматний і корисний карпатський чай, мед, горіхи, сушені гриби, оригінальний глиняний посуд і приголомшливо красиву жіночу, чоловічу вишиванку ручної роботи (класичну білу, розшиту чорно-червоними нитками, чорну, зелену і фіолетову з різноманітними узорами), а також неймовірні вовняні, дерев’яні вироби.

Одним з найвищих і найкрасивіших водоспадів Карпат – є Манявський. Він знаходиться в ущелині гори, на річці Манявці, між обривчастими скелями. Вода спадає з двадцятиметрової висоти декількома каскадами. Зверху, перед головним водоспадом розташувалися уступи (приблизно півтора-два метри), що утворюють свого роду ванни. Біля підніжжя природної пам’ятки знаходиться озеро невеликих розмірів. Якщо вірити переказам, вода в ньому має омолоджуючі властивості. Пам’ятка є важкодоступною для туристів.

На околиці міста Яремче, в селі Дора, розташована унікальна, споруджена з деревини в 1844-му році, Михайлівська церква. Сьогодні храм є духовним центром курортного населеного пункту.

Туристам, які приїхали відпочити в Яремче, обов’язково варто пройтися стежкою Довбуша, побачити власними очима чудові скелі і камінь Довбуша, що володіє особливою, неповторною енергетикою. Нагромадження кам’яних брил з пісковика характеризуються химерними формами. Туристів дивують численні, повні таємниць, печери і тераси. Скелі, що досягають у висоту вісімдесяти метрів, вважаються найзагадковішими, овіяними легендами, туристичними об’єктами Українських Карпат.

Незважаючи на активний розвиток туризму, Яремче вдалося зберегти автентичність: тут одягають вишиванки не для того, щоб розважити приїжджих, а тому, що це традиційний елемент одягу, так само, як кептарик (безрукавка) або крайка (пасок); тут по місту їздять на конях не заради наживи, а тому що кінь для гуцула — засіб пересування.

Яремче — визнаний еко курорт, одне тільки перебування в якому несе помітні лікувальні властивості.

Ще багато цікавого ми розповімо Вам в рубриці «Мандруй Україною» на нашому порталі. Слідкуйте за оновленнями.

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250