Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

17 Вер 2019 07:40

Ми продовжуємо нашу рубрику публікацій під назвою «Мандруй Україною».

Сьогодні ми Вам розповімо про Запоріжжя.

Запоріжжя (до 1921 року — Олекса́ндрівськ) — місто в Україні, адміністративний центр Запорізької області. Розташоване на головній воднотранспортній магістралі України — річці Дніпро, у місці її перетину транспортно-комунікаційними коридорами, що з’єднують південь країни зі столицею України, західними та центральними областями, Донбас із Криворіжжям. Разом із навколишніми поселеннями утворює Запорізьку агломерацію.

Є одним з найбільших адміністративних, індустріальних та культурних центрів півдня України з розвиненим машинобудуванням, чорною та кольоровою металургією, хімічною та будівельною промисловістю, річковим портом і важливим транзитним залізничним вузлом.

Відповідно до Зведеної схеми районного планування України, Запоріжжя займає важливе місце в регіональній системі розселення і виконує функції обласного, міжнародного і районного центрів, кожний з яких має свою зону міжселищного обслуговування. Отож, у зоні впливу Запоріжжя як обласного центра на території 2690 тис. га розташовано 14 міст, 23 селища міського типу, значна кількість сіл і мешкає понад 2 млн осіб.

Запорізький край – місце, яке здобуло собі славу як в історії (так-так, згадайте славне козацтво!), так і в опануванні нових технологій (це місто віддавна є знаним індустріальним центром регіону).

Запорізька земля – чудове місце, щоб за кілька днів здійснити подорож із минулого у сьогодення не лише цього легендарного українського міста, але й цілого краю. В цьому допоможуть природні і рукотворні цікавинки, яких, як не дивно, в місті заводів і металургів не бракує.

Острів Хортиця – для любителів чудес природи Найбільший острів на Дніпрі, одне із «Семи чудес України», твердиня козацтва, унікальна рекреаційна зона… До заповідної Хортиці підходить кожне з цих визначень. Тут на мандрівників чекають скельні острівці, численні балки та урочища (серед найвідоміших – урочище Сагайдачного та Вирва), легендарна «Козача могила», розщелина «Січові ворота» та залишки військових укріплень, городище «Совутина скеля» тощо. До того ж заповідна земля острова – це перетин різних природних зон, де ростуть рідкісні навіть для материка рослини.

Ви любите пригоди, історію, все незвідане і таємниче з минулого? Тоді ласкаво просимо на Січ! Козацькі курені, оборонна вежа, Покровська церква й інші будівлі – все це відтворено спеціально для того, аби відвідувачі історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» насправді відчули дух козацького лицарства. До того ж неподалік знаходяться відкрите кам’яне святилище (воно налічує понад 5 500 років!), Тарасова стежка (земля, яка справді пам’ятає кроки Кобзаря – цій історії понад 170 років), а також Музей історії запорізького козацтва.

Універсальний варіант для дозвілля і відпочинку в місті – запорізький центральний парк культури і відпочинку «Дубовий гай». Тут проводять багато розважальних заходів, концертів, квестів тощо, а річковий порт поруч із гаєм пропонує прогулянки по Дніпру на катері. Діти люблять це місце за атракціони, мотузковий парк та кінні прогулянки, молодь – за тінисті алеї та романтику, дорослі – як куточок природи і оазу релаксу просто посеред міста. Зимові розваги, весняна свіжість, літні веселощі і барвиста осінь – в улюбленому парку запоріжців завжди цікаво і є чим потішитися.

Популярне місце для романтичних побачень у Запоріжжі – бульвар Шевченка, де знаходиться «Годинник закоханих». Це музичний годинник, а поруч із ним зробили пам’ятник двом закоханим серцям. Сам бульвар чудово освітлюється ввечері, тут багато фонтанів, кав’ярень та ресторанчиків.

Запоріжжя – місто, де колись була утворена перша Січ, місто, яке здобуло славу одного з промислових центрів України. І, звичайно, завдяки всьому цьому, місто дуже цікаве для туристів. Щороку туди приїжджає безліч екскурсій, щоб подивитися всі визначні пам’ятки Запоріжжя.

Ще багато цікавого ми розповімо Вам в рубриці «Мандруй Україною» на нашому порталі. Слідкуйте за оновленнями.

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250